1 200 deltagare i första världskonferensen om människohandel

image262

Idag börjar den första världskonferensen någonsin om människohandel i Wien.


13-15 februari träffas 1 200 experter, lagstiftare, poliser, företagsledare, frivilligorganisationer och offer för människohandel från 116 länder för att försöka hitta en gemensam plattform för samordnade aktioner mot människohandeln.


Om polisen, privatsektorn, frivilligorganisationer, media och allmänheten samarbetar kan vi slå tillbaka, säger chefen för UNODC, Antonio Maria Costa, i ett uttalande.


Konferensen i Wien fokuseras kring tre huvudteman:


Orsaker

Om fattigdom, könsrelaterat våld, etnisk och religiös marginalisering, konflikter och diskriminering som grogrund för människohandel


Verkan

Om hur människohandeln påverkar individer och samhällen; om våld och hot om våld; hälsorisker (HIV/AIDS); trauma och social stigmatisering


Åtgärder

Om att fler länder måste skriva under FN-protokollet (2005) mot människohandel och arbeta för införande av adekvat lagstiftning och utbildning av  polis och tull för uppgiften att bekämpa människohandel.


Under konferensen kommer man också att diskutera tekniker för att övervaka kriminella gäng och metoder för att störa betalningar via internet av sexuella tjänster.


Den svenska delegationen leds av ambassadör Hans Lundborg, Sveriges ambassad i Wien. Övriga delegater är ambassadrådet Jörgen Frotzler, Sveriges ambassad i Wien; Inge Garstedt, riksdagsledamot (m); åklagare Viveka Lång, Riksåklagaren; kanslirådet Ulrika Dackeby, Integrations- och jämställdhetsdepartementet.

Ytterligare nyheter från konferensen kan du dagligen få här och du kan läsa mer om FN:s arbete mot människohandel här.


Läs också:

Nya marknader för människohandel


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0