Utökad tillsyn över stiftelser

I en proposition (2008/09:84) som i dag har överlämnats till riksdagen föreslår regeringen lagändringar för att bättre motverka missbruk av stiftelser, särskilt i samband med insamling av pengar. Regeringen föreslår också att länsstyrelsernas tillsyn över stiftelser ska skärpas.


Det förekommer att oseriös insamlingsverksamhet bedrivs i stiftelseform. De pengar som en stiftelse samlat in har emellanåt bara till liten del gått till det ändamål som stiftelsen ska främja. Att stiftelser missbrukas riskerar att minska allmänhetens förtroende för insamlingar och därmed viljan att skänka medel till sådana. För att motverka detta föreslås att insamlingsstiftelser (stiftelser för renodlade penninginsamlingar) under en period om tre räkenskapsår som huvudregel ska vara skyldiga att använda minst 75 procent av sina intäkter för ändamålet.


I dag registreras inte alla stiftelser hos länsstyrelserna. En allmän registreringsskyldighet föreslås för att minska utrymmet för att använda stiftelser för ekonomiska oegentligheter. En registreringsskyldighet gör det även enklare för allmänheten att få fram uppgifter om stiftelser.


Tillsynens omfattning varierar mellan länsstyrelserna. För att få till stånd en mer effektiv tillsyn föreslås att tillsynsfunktionen koncentreras till ett färre antal länsstyrelser än i dag.


I propositionen föreslås också att stiftelser som har bildats av eller tillsammans med staten, en kommun eller ett landsting eller som förvaltas av en statlig myndighet inte längre ska vara undantagna från fullständig tillsyn.


I syfte att minska stiftelsernas administrativa kostnader föreslås att gränsvärdet för bokföringsskyldighet och skyldighet att ha kvalificerad revisor ska höjas från cirka 400 000 kr till 1 500 000 kr.


De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 januari 2010.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0