Ny prognos visar dystra konjunkturutsikter för svensk ekonomi

Statsfinanserna och tillväxten försvagas samtidigt som arbetslösheten ökar i spåren av den tilltagande finanskrisen. Det visar regeringens nya prognos för svensk ekonomi som presenterades av finansminister Anders Borg under tisdagen.


Tack vare att vi har värnat starka offentliga finanser i goda tider kan vi möta nedgången utan att tvingas till nedskärningar eller skattehöjningar, sade finansminister Anders Borg vid en pressträff med riksdagsjournalisterna.


Överskotten i de offentliga finanserna vänds till underskott de kommande åren. Från överskott på 2,5 procent i år till underskott på 1,0 procent för både 2009 och 2010 (KORRIGERADE SIFFROR). Under 2011 väntas de offentliga finanserna återigen visa överskott och uppgå till 0,7 procent, strax under målet på 1 procent.


Våra gemensamma finanser kommer att visa underskott under den närmaste tiden. Med en fortsatt ansvarfull politik kommer underskotten att kunna hållas kontrollerade, begränsade och tillfälliga, säger finansminister Anders Borg.


Tillväxtutsikterna för svensk ekonomi blir allt dystrare när efterfrågan på svenska exportprodukter sjunker, varslen ökar och hushållen blir allt mer försiktiga. Enligt regeringens bedömning väntas tillväxten i Sverige uppgå till -0,8 procent nästa år, 1,5 procent 2010 och 3 procent 2011.


Arbetslösheten stiger de kommande åren och bedöms uppgå till 7,7 procent 2009 och 8,5 procent 2010. Under 2011 väntas dock en vändning ske på arbetsmarknaden. Arbetslösheten sjunker något och bedöms uppgå till 8,3 procent.


Ytterligare information hittar du här.


Läs också:

Svag krona påverkar utlandstraktamentet


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0