Narkotikautredningen välkomnas

Nyligen presenterade Narkotikautredningen sitt betänkande. Utredningen föreslår en rad åtgärder för att hålla jämnare steg med hur missbruksmönstren ändrar sig. Bland annat föreslås att Statens folkhälsoinstitut och Läkemedelsverket ska bevaka utbudet av oklassificerade substanser på Internet. De ska ges rätt att köpa in sådana ämnen för att analysera innehåll och aktiv substans. På så sätt ska klassificeringen effektiviseras.


Moderaternas talesperson i narkotikafrågor, riksdagsledamoten Margareta B Kjellin, välkomnar utredningens förslag, Nu tar vi på allvar upp kampen med nätdroger. Det är tydligt att försäljningen av oklassificerade substanser minskar kraftigt när de klassas som narkotika. Därför är en snabbare process viktig för att motarbeta missbruk, säger hon.


Utredningen föreslår också att det blir möjligt för åklagare att besluta skyddsomhändertagande av icke kontrollerade missbrukssubstanser för att skydda enskilda personers liv och hälsa. Detta eftersom polisen i vissa fall varit tvungen att häva beslag och lämna tillbaka hälsofarliga varor i väntan på att klassificering ska bli färdig.

Nya ämnen dyker snabbt upp och kan hinna göra stor skada innan de narkotikaklassas. Förhoppningsvis kommer vi i framtiden att slippa tragiska händelser som med den 18-åriga flicka som nyligen avled efter att ha tagit mefedron, säger Margareta B Kjellin.


Läs också:

Bättre kontroll av missbruksmedel; en effektivare narkotika- och dopningslagstiftning m.m.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0