Hot mot demokratin måste förebyggas

Regeringen har gett Brottsförebyggande rådet (Brå) och Säkerhetspolisen i uppdrag att sammanställa en rapport om våldsam extremism inom miljöer såsom vit makt miljöer och den extrema autonoma miljön i Sverige.


Uppdraget ska redovisas senast den 30 juni 2009. I uppdraget ingår bland annat att beskriva hur den våldsamma extremismen i Sverige ser ut, att definiera vad som kännetecknar denna samt vilka våldsmetoder som används och mot vilka våldet riktas. I rapporten ska det också göras en beskrivning av det preventiva arbetet på lokal nivå och av vilka verktyg och åtgärder som kan utvecklas för att användas till att motverka och förebygga våldsam extremism.


Utanförskapet är en faktor som bidrar till framväxten av grupper med extrema åsikter, bland annat rasistiska och fundamentalistiska rörelser som ifrågasätter det demokratiska samhällets grundläggande värderingar. För att kunna motverka denna typ av hot mot demokratin krävs åtgärder som går utöver de brottsbekämpande och rättsvårdande myndigheternas insatser och som inriktas på förebyggande arbete mot våldsinriktad extremism och radikalisering. Det gäller även att arbeta för att skapa möjligheter för avhopp från sådana grupper.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0