Fokus på HBT-ungdomars hälsa

Flera undersökningar visar att HBT-ungdomar mår sämre än såväl vuxna HBT-personer som heterosexuella ungdomar. Regeringen har därför gett Ungdomsstyrelsen i uppdrag att analysera orsakerna bakom detta och föreslå åtgärder. För uppdraget avsätts 440 000 kronor.


Vi behöver veta mer om vilka åtgärder som kan förbättra unga HBT-personers hälsa. Unga människor ska kunna känna sig trygga med att få stöd av skola, sjukvård och andra samhällsinstanser oavsett sexuell läggning eller könsidentitet. Ett positivt exempel är den nya ungdomsmottagningen på nätet, http://www.umo.se/,  som behandlar HBT-perspektivet på ett föredömligt sätt, säger integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni.


Det är framförallt den psykiska hälsan som tycks vara sämre bland unga HBT-personer än bland övriga grupper. Särskilt bekymmersam är situationen för unga homo- och bisexuella tjejer och för unga transpersoner. Frågan om barns och ungdomars hälsa är högt prioriterad av regeringen. Ungdomsstyrelsen ska presentera sin rapport senast den 31 januari 2010.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0