En av 200 bilförare påverkad under luciaveckan

Under polisens rikstäckande insats mot rattfylleriet under luciaveckan, 8-14 december,

gjorde polisen 98 449 alkoholutandningsprov. 493 personer rapporterades för rattfylleri. Av dessa var 329 alkoholpåverkade och 164 narkotikapåverkade.


Det är oroande att vi hittar en påverkad förare på 200 kontroller. Samtidigt vet vi att polisens kontroller räddar liv och att de är det mest effektiva sättet att avhålla en alkoholpåverkad från att köra bil, säger Björn Lidö, kommissarie på Rikspolisstyrelsen.


Förra året samma period gjorde polisen 97 208 alkoholutandningsprov. 393 personer rapporterades för rattfylleri. Av dessa hade 262 druckit alkohol och 131 var narkotikapåverkade.


Det är allvarligt att vi inte ser någon förbättring. Polisens utandningsprov är ett viktigt instrument i trafiknykterhetsarbetet, säger VV:s trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall.


Under julen, som är en stor resehelg för många människor, är det extra viktigt att iaktta försiktighet.

Ta det lugnt i trafiken, håll avstånden, använd bilbälte, kör inte påverkad och lämna bilen stående dagen efter. Det är också viktigt att kontrollera fordonets däck och belysning innan färden och inte glömma bort att väglaget snabbt kan variera, vilket innebär att det plötsligt kan bli halt, säger Björn Lidö.


Statistik uppdelad länsvis finns på http://www.polisen.se/


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0