50 miljoner för jobb till personer med psykisk funktionsnedsättning

Regeringen har beslutat att ge Arbetsförmedlingen i uppdrag att i tillsammans med Försäkringskassan upphandla rehabilitering och andra typer av stödtjänster för personer med psykisk funktionsnedsättning. Målet är att fler personer med funktionsnedsättning ska kunna försörja sig genom eget arbete och att de som har svårt att delta på den reguljära arbetsmarknaden så långt som möjligt ska erbjudas en meningsfull sysselsättning.


Regeringen kommer att satsa 50 miljoner under 2009 och verksamheten bör då omfatta minst 750 personer. Tjänsterna ska erbjudas personer som kan ha sin försörjning från aktivitetsstöd, sjukpenning, aktivitetsersättning, sjukersättning, arbetslöshetsförsäkringen eller kommunalt försörjningsstöd. Målet är att verksamheten ska ges 50 miljoner kronor per år även under åren 2010-2011.


Uppdraget är ett led i en större satsning på arbete och sysselsättning inom ramen för regeringens psykiatrisatsning som har aviserat i budgetpropositionen för 2009.


Regeringen fattade 18 december också beslut om tre andra satsningar inom den psykiatriska vården:


Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har fått i uppdrag att kartlägga heldygnsvården inom psykiatrin. Under den senaste tioårsperioden har antalet heldygnsplatser inom den psykiatriska vården minskat kraftigt. En faktor som påverkar tillgången på heldygnsplatser är också antalet personer som överlämnas till rättspsykiatrisk vård, något som varierar stort mellan landstingen. Kartläggningen ska skapa bättre kunskap om bland annat regionala skillnader, vårdens innehåll och huruvida patienter idag nekas vård på grund av platsbrist. SKL ska redovisa uppdraget senast den 31 mars 2010.


Föreningen Nationella hjälplinjen tilldelas 5 miljoner kronor för att driva en jourtelefon som ger stöd¬samtal och rådgivning till människor i psykisk kris och deras närstående.


Antalet utbildningsplatser på psykologprogrammet vid Karolinska institutet utökas med 30 helårsstudenter fram till 2010. Efterfrågan från primärvården och den somatiska vården på psykologer ökar och regeringen vill på det här sättet möta det stora behovet av psykologer med klinisk inriktning och relevant kompetens.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0