World Forum Against Drugs i Stockholm 8-10 september


World Forum Against Drugs i Stockholm 8-10 september i år är den första internationella konferensen för människor från hela världen som på gräsrotsnivå arbetar MOT narkotikamissbruk och den illegala narkotikahandeln.


Konferensen riktar sig till internationella och svenska frivilligorganisationer; självhjälpsgrupper och behandlingshem; forskare och olika yrkesgrupper; städer, kommuner ,myndigheter och andra beslutsfattare liksom enskilda, företagare, artister m fl.


Drottning Silvia är konferensens beskyddare.


Konferensens syfte är att


* utifrån FN:s narkotikakonventioner och FN:s Barnkonvention (artikel 33) stärka det folkliga motståndet mot narkotikamissbruk och narkotikahandel;


* med stöd av resolutionen från United Nations General Assembly Special Session on Drugs (UNGASS) 1998, som alla världens länder i praktiken skrivit under, sprida information om hur en restriktiv narkotikapolitik kan förebygga och minska missbruk av narkotika;


* motverka den uppgivenhet inför narkotikamissbruk och narkotikahandel som råder på många håll i världen;


* fungera som startpunkt för ett globalt nätverk som sluter upp bakom FN:s narkotikakonventioner. Ett av nätverkets uppgifter blir att arrangera regelbundet återkommande World Forum Against Drugs på olika håll i världen.


Sverige har sedan länge en folkligt förankrad och framgångsrik restriktiv narkotikapolitik. Den svenska politiken har genom åren väckt och väcker idag internationell uppmärksamhet, senast i en rapport från det Wienbaserade FN-organet UNODC. Jämfört med andra länder är narkotikaproblemet begränsat i Sverige. Inte minst av dessa skäl är Sverige och Stockholm en självklar plats för det första World Forum Against Drugs.


Konferensen stöds av Sveriges regering och Stockholms stad. Arrangörer är: Kriminellas Revansch I Samhället (KRIS), IOGT-NTO, Ungdomens Nykterhetsförbund (UNF), European Cities Against Drugs (ECAD), Svenska Narkotikapolisföreningen (SNPF), Hela Människan, Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle (RNS), Sveriges Invandrare Mot Narkotika (SIMON), Föräldraföreningen Mot Narkotika (FMN), Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet (NBV), Riksförbundet SMART och Sveriges Landsråd för Alkohol- och Narkotikafrågor (SLAN).


Konferensen äger rum i Folkets Hus i Stockholm och inleds måndagen den 8 september med invigning, inledningar och en plenarföreläsning i kongresshallen som rymmer 1 300 deltagare. Plenarföreläsningar äger rum vid tre tillfällen - måndag och tisdag förmiddag samt onsdag eftermiddag. Talare vid dessa föreläsningar  och vid dagliga sk major sessions är de främsta företrädarna inom olika forskningsområden, internationell narkotikapolitik, internationella och svenska frivilligorganisationer samt framträdande opinionsbildare.


Under konferensen arrangeras också workshops, presentationer och debatter för att ge frivilligorganisationer och andra tillfälle att presentera sig och mötas i 'global networking'.


Den nationella och internationella självhjälpsrörelsen kommer på olika sätt att få en framträdande plats under konferensen, både inom teman om drogfrihet som en möjlighet, olika behandlingsmodeller och genom öppna och slutna AA- och NA-möten.


Organisationer, myndigheter, institutioner och företag inbjuds att informera om sig själva i de utställningsmontrar som finns i anslutning till kongresshallen och i andra delar av Folkets Hus.


Konferensen avslutas den 10 september med att en resolution antas som skall överlämnas till FN och det UNGASS-möte som kommer att genomföras våren 2009. I resolutionen manifesteras det starka folkliga stöd som finns runt om i världen för FN:s narkotikakonventioner.


Ytterligare information finns här.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0