Världens största beslag av ecstasy


"Tomatburkar" med
ecstasy i containern

Australiens federala polis och tullen i Australien meddelar att man efter en omfattande undersökning som pågått  under ett år nu har krossat ett internationellt knarksyndikat, gripit 16 personer och beslagtagit 4,4 ton ecstasy.Beslagtagna
ecstasytabletter


I morse grep alltså Australiens federala polis, AFP, 16 personer i fyra delstater i Australien som ett led i avslöjandet av världens största enskilda beslag av ecstasy i juni förra året, som nu också kulminerat i ett beslag på 150 kilo kokain under de två senaste veckorna.


Den federala polisens och tullens gemensamma undersökning började då underrättelser från polisen vidarebefordrades till tullen, vilket i sin tur ledde till identifiering och undersökning av en container som kom med båt till Melbourne 28 juni förra året.


Röntgen av containern avslöjade oegentligheter och containern öppnades därför. Tulltjänstemän packade upp pallar som innehöll tomatburkar, vilka vid närmare undersökning visade sig innehålla ecstasytabletter.Över 3 000 "tomat-
burkar" hittades

Tull och polis undersökte containerns innehåll och öppnade, bland de över 13 000 burkarna i containern, över 3 000 "tomatburkar", där varje burk vägde 1,5 kilo. Det totala värdet av narkotikan i burkarna på gatunivå uppskattas till 440 miljoner australiensiska dollar. Innehållet i containern byttes ut och containern bevakades sedan av AFP.


I samband med en nyligen genomförd undersökning av det aktuella brottssyndikatet, identifierade AFP och tullen en annan container som anlände till Melbourne den 24 juli i år. Då man undersökte den containern identifierades tre förpackningar med vitt puder med en sammanlagd vikt om 150 kilo. Snabbtest tydde på att innehållet bestod av kokain.


Den pågående undersökningen har också identifierat penningtvätt för över 9 miljoner australiensiska dollar som brottssyndikatet använt för att betala för narkotikan.


45 anhållningsbeslut har utfärdats i Victoria, South Australia, Tasmanien och New South Wales som ett led i polisens och tullens gemensamma utredning.


I  ett uttalande säger chefen för AFP, Mick Keelty, att 400 poliser arbetat med undersökningen av brottssyndikatet. Vidare har man ägnat 10 000 timmar åt övervakning och 185 000 (korrekt läst!) telefonavlyssningar har genomförts. 

I den samordnade operationen har husrannsakningar också genomförts i Belgien,Nederländerna och Italien.


Chefen för tullen, Michael Carmody, konstaterar att försöket att lura tullen var sofistikerat och välorganiserat men misslyckades till slut.


Ytterligare info kommer.


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0