Odlingen av opiumvallmo minskar i AfghanistanEnligt det Wienbaserade FN-organet UNODC:s (United Nations Office on Drugs and Crime) senaste rapport, som offentliggjordes igår, om odling av opiumvallmo i Afghanistan så har odlingsarealen innevarande år minskat med 19 procent till 157 000 hektar. Förra året omfattade odlingsarealen 193 000 hektar.


Även om odlingsarealen har minskat med 19 procentså innebär en ökad avkastning med 48,8 per hektar i år jämfört med 42,5 kg per hektar 2007 att produktionen av opiumvallmo minskat med sex procent från 8 200 ton föregående år till 7 700 ton i år.


Enligt rapporten har antalet provinser där det nu inte förekommer någon odling av opiumvallmo ökat med 50 procent. I förra årets undersökning var 13 provinser fria från odling av opiumvallmo. I år är det 18 av landets 34 av provinser som inte har några odlingar.


98 procent av all odling av opiumvallmo sker i sju provinser (Hilmand, Kandahar, Uruzgan, Farah, Nimroz, Daykundi och Zabul) i den sydvästra delen av landet där talibaner och organiserade kriminella nätverk både orsakar och utnyttjar instabiliteten i området.


Enligt rapporten så beror de relativa framgångarna i vissa provinser på ett kraftfullt ledarskap, bland annat från guvernörerna, för att förmå bönder att avstå från odling av opiumvallmo och peka på alternativa grödor. Dåligt väder i de norra och nordvästra provinserna har också haft betydelse för en sämre skörd i år. Kampen mot opiumvallmon har varit mest framgångsrik i Nangarhar-provinsen som gått från att förra året varit den provins som låg på andra plats när det gäller odling av opiumvallmo till att i år vara fri från sådana odlingar.


I rapporten pekar man också på faran att fokuseringen på odlingen av opiumvallmo har gjort att odlingen av cannabis har ökat dramatiskt - något som måste tas på stort allvar.


I rapporten konstaterar man vidare att tillgången på opium för tredje året i rad vida överstiger efterfrågan. Priserna har fallit något men inte i någon större omfattning. Av detta drar man i rapporten slutsatsen att enorma mängder opium, heroin och morfin har undanhållits marknaden och man påpekar att underrättelseorgan behöver prioritera undersökningar om vem som har tagit hand om och var överskottet förvaras.


Du kan läsa hela rapporten, Afghan Opium Survey 2008, här.

En karta över opiumodlingarna i Afghanistan hittar du här.


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0