Föräldrar som underlättar sina barns missbruk

Problemföräldrar - föräldrar som misslyckas med att ha kontroll på vad deras barn gör på kvällarna  eller som inte har kontroll på receptförskrivna läkemedel eller som inte bryr sig om drogsituationen i barnens skola, kort sagt inte föregår med gott exempel - ökar risken för att deras barn i åldrarna 12-17 år kommer att röka, dricka och använda illegala droger och receptförskrivna läkemedel. Allt enligt The National Survey of American Attitudes on Substance Abuse XIII: Teens and Parents från CASA (The National center on Addiction and Substance Abuse at Columbia University).


Det här årets undersökning avslöjar att alltför många mammor och pappor är problemföräldrar som misslyckas med att vidta viktiga steg för att förhindra att deras barn röker, dricker eller använder narkotika. Genom föräldrarnas åtgärder, och brist på åtgärder, blir föräldrarna en del av tonåringarnas alkohol- och narkotikaproblem, säger Joseph A. Califano Jr., CASA:s ordförande. Dessa problemföräldrar möjliggör, och till och med uppmuntrar ibland, deras barn i åldrarna 12-17 år att använda tobak, alkohol, narkotika och receptförskrivna läkemedel.


Undersökningen innehåller en mängd intressant information om dessa problemföräldrar, bland annat om marijuana, där undersökningen rapporterar att:


En fjärdedel av de undersökta ungdomarna känner till en marijuanarökande förälder till en klasskamrat eller annan vän; 10 procent av tonåringarna säger att en sådan förälder röker marijuana tillsammans med ungdomar i tonåren.

  

42 procent av 12-17-åringarna uppger att de kan köpa marijuana på en dag eller på kortare tid och 23 procent kan få tag på marijuana inom en timme eller på kortare tid. Detta är en 35-procentig ökning bland ungdomar som kan köpa marijuana inom en timme eller kortare tid jämfört med 2007. Omsatt i reella tal innebär det en ökning från 2007 till 2008 med 1,4 miljoner tonåringar.

  

Hälften av 16- och 17-åringarna säger att det i deras åldersgrupp är vanligare att man röker marijuana än vanliga cigaretter.

  

Det fortsätter att vara enklare att köpa marijuana än öl. 23 procent av tonåringarna tycker att det är enklast att köpa marijuana medan 15 procent tycker det är enklast att köpa öl.


Du kan läsa hela undersökningen här.


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0