Användning av hasch bland unga vuxna


I senaste utgåvan av Tidsskrift for Den norske legeforening (2008; 128:1825-8) rapporterar man om användningen av hasch bland unga vuxna i Norge.


I en sammanfattning av undersökningen skriver tidningen att även lågfrekvent användning av cannabis troligen kan öka risken för allvarliga psykiska problem, bland annat schizofreni. Man konstaterar också att man haft begränsad kunskap om användningen av cannabis, särskilt i den vuxna befolkningen.


Metod

Ett representativt urval av unga kvinnor och män har från det de var tonåringar (1992) fram till dess att de blivit unga vuxna (2005) vid fyra tillfällen besvarat enkäter om användningen av cannabis. De tillfrågades också bland annat om föräldrarnas utbildning och socialgrupp, om egen utbildning och position på arbetsmarknaden, om de mottagit socialhjälp, om sin inkomst och om de etablerat familjeliv.


Resultat

I 15-16-årsåldern var det under tio procent som hade erfarenhet av användning av cannabis, men flera debuterade med cannabis under sista delen av tonåren och också i 20-årsåldern.


I slutet av 20-årsåldern hade 40 procent av männen och 29 procent av kvinnorna använt cannabis en eller flera gånger. 18 procent av männen och 8 procent av kvinnorna hade använt cannabis under det senaste året.


Under tonåren fann man inte signifikanta skillnader mellan könen beträffande användning av cannabis. Användning av cannabis i tonåren hade heller inte någon koppling till social marginalisering eller låg socialgrupp hos föräldrarna.


Det är intressant att notera att i 20-årsåldern var användarna av cannabis i ökad utsträckning unga, ensamma män med avbruten utbildning som också stod utanför arbetsmarknaden.


Du kan läsa mer i Tidsskrift for Den norske legeforening här.


Läs också:

Røyking, bruk av snus og annen risikoatferd blant studenter


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0