Vi betalar inte, vi betalar inte!



Har du sett farsen Vi betalar inte, vi betalar inte av Dari Fo? Om inte så kan du i avvaktan på en föreställning nära dig läsa om andra som inte heller betalar, nämligen en del 'patienter' som fått leveranser av statlig marijuana i Kanada.


Det är inte första gången 'patienterna' inte vill betala. Samma sak har hänt tidigare eftersom 'patienterna' inte haft lust att betala för att de ansåg att de statliga varorna höll för dålig kvalité till för högt pris. 

Principen att inte betala verkar ha spridit sig mer och mer bland patienterna och i mitten av förra året hade 227 av de 538 patienter som beställt sin narkotika från regeringsförrådet stängts av för att de inte hade betalat sin 'medicin'. Totalt var 'patienterna' då skyldiga den statliga narkotikaleverantören mer än 1,5 miljoner kronor. 

Patienterna var rosenrasande efter att dom kommit på att staten betalar sin leverantör, Prairie Plant Systems, 10 dollar för knappt 30 gram marijuana och sedan tar 150 dollar för samma mängd när det är dags för patienterna att betala.  Inget konstigt med det egentligen. Det är ett välkänt faktum att langare av narkotika vill tjäna pengar. Statliga langare är inget undantag. 


Och viljan hos 'patienterna' att betala har inte ökat. Per den 31 december 2007 hade de underlåtit att betala de statliga räkningarna för marijuana till ett värde av cirka 2,5 miljoner kronor (554, 255 kanadensiska dollar för att vara exakt). Health Canada har skickat en sista betalningspåminnelse till 462 'patienter'. 29 av desssa 'patienters' obetalda räkningar har gått vidare till inkassoföretag, som hittills bara lyckats få in cirka 10.000 kronor.


Offentlig statistik (kan rekvireras i enlighet med bestämmelserna i kanadensiska Access to Information Act) visar att 462 av de totalt 739 'patienterna' i Health Canada´s marijuanaprogram struntar i att betala.


Hittills har Health Canada anlitat och betalat företaget Prairire Plant Systems, som driver verksamhet i en nedlagd gruva i Flin Flon i Manitoba, över 50 miljoner kronor för att producera marijuana med 12%-ig THC-halt till en kostnad av 25 kronor grammet till de betalningsovilliga 'patienterna'. Företaget skickar 'medicinen' i 30-gramspaket direkt till 'patienten'.


Health Canada's senaste giv är att man trots marijuanafloppen meddelat att man inom kort kommer att begära in anbud från företag för kontrakt att odla och distribuera marijuana.


Det är bara att hoppas att ?patienterna' fortsätter att låta bli att betala och därmed bidrar till nedläggning av hela projektet.


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0