Tydligare regler förhindrar barns skulder

Regeringen tar nu ett nytt steg i arbetet för barns rättigheter genom att föreslå regler som sätter stopp för att föräldrar drar på barn skulder.

Under senare år har det uppmärksammats att det finns barn som tvingas gå in i vuxenlivet med skulder som föräldrarna orsakat. En sådan start på vuxenlivet innebär begränsningar. Hyresvärdar, banker, teleoperatörer och andra genomför kreditkontroller innan de tecknar avtal med en ny kund. Unga vuxna med skulder får stora svårigheter att hyra en lägenhet, ta ett banklån eller ingå något liknande avtal. Det ger naturligtvis en känsla av att redan från början stå utanför samhället.

Regeringen beslutar därför i dag en lagrådsremiss med nya regler som bland annat innebär att avtal som föräldrar ingår för sina barns räkning och som innebär att barnet sätts i skuld, bara kan vara giltiga om de godkänns av överförmyndaren.

Det borde vara självklart att föräldrar inte ska handla saker på kredit i sina barns namn. Med de nya reglerna skyddar vi unga mot det utanförskap som skuldsättning innebär. Inga flera barn ska mötas av ett inkassokrav på 18-årsdagen, där de krävs på betalning för något som föräldrarna handlat i deras namn, säger justitieminister Beatrice Ask.

De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 januari 2009.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0