Strategi för utveckling av missbruks- och beroendevården

Regeringen tar nu krafttag för att förbättra missbruks- och beroendevården. En ny strategi med tre övergripande mål sätts upp: Förbättrad kvalitet, ökad likvärdighet och ökad tillgång till insatser. En ny utredning tillsätts för att se över lagstiftningen kring missbruks- och beroendevården. Målet ska vara rätt insats från rätt vårdgivare vid rätt tidpunkt. Ett avtal mellan staten och SKL, ökad valfrihet för individen och kvalitetsjämförelser finns också med bland satsningarna. Dessutom har regeringen beslutat om en skärpt tillsyn, med uppdrag till länsstyrelserna och Socialstyrelsen att granska kommunernas och landstingens missbruks- och beroendevård. Sammantaget finns nu goda förutsättningar att utveckla missbruks- och beroendevården och åtgärda de strukturella problem som funnits under allt för lång tid i Sverige, säger äldre- och folkhälsominister Maria Larsson i en kommentar.


1. Förbättrad kvalitet - gemensam överenskommelse

En överenskommelse ska träffas mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om gemensamma insatser och prioriteringar för missbruks- och beroendevården. Överenskommelsen innebär att kommuner och landsting erbjuds kvalificerat stöd för att utveckla missbruks- och beroendevården i enlighet med Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevården. SKL leder arbetet och utgångspunkten är att ta tillvara och utveckla den kompetens som finns lokalt och regionalt för att främja utvecklingen av en mer långsiktig struktur för kunskapsförsörjning. Under 2008 avsätter regeringen 28 miljoner kronor för detta ändamål.


Ökad valfrihet även inom missbruks- och beroendevården

Frittvalutredningen har föreslagit en ny lag som gör det möjligt för kommuner och landsting att fullgöra sina uppdrag på annat sätt än att bedriva verksamhet i egen regi eller genom upphandling. Regeringen vill verka för en utveckling som ökar individens möjligheter att själv kunna välja utförare av tjänster utifrån vad som är bäst för just honom eller henne, även inom missbruks- och beroendevården. Den egna motivationen kan vara avgörande för bestående resultat.


Utveckla statistik och kvalitetsindikatorer

I dag saknas mått för att mäta kvalitet. Därför har Socialstyrelsen utvecklat en modell som gör det möjligt att följa, stödja och utveckla kvaliteten i den svenska missbruksvården. Ambitionen är att på längre sikt utveckla ett system som främjar kvalitetsutvecklingen inom såväl missbruksvården som socialtjänsten i stort genom att öka brukarnas möjligheter att ställa krav genom öppna jämförelser av kvalitet mellan vårdgivare och mellan kommuner.


2. Ökad likvärdighet, förbättrad tillsyn

Regeringen ger Socialstyrelsen och länsstyrelserna i uppdrag att under 2008 - 2010 gemensamt genomföra en fördjupad tillsyn av missbruks- och beroendevården i hela landet. För detta ändamål avsätts sammanlagt 40 miljoner kronor. Uppdraget innebär bl.a. att samtliga hem för vård eller boende och behandlingshem för missbruksvård ska granskas och ett brett urval av enskilda och offentliga verksamheter som erbjuder öppenvård, vård och behandling för missbruk eller beroende. Även hur eventuella barns och andra närståendes situation uppmärksammas och vilka insatser som erbjuds ska granskas.


3. Ökad tillgång till insatser

Regeringen verkar för ett förbättrat stöd för de grupper som har svårt att få sina vårdbehov tillgodosedda. Bland prioriteringarna finns:

Förbättrat stöd till barn och familjer där det finns missbruk.

Insatser för att möta kvinnors specifika behov.

Bättre vård för personer med opiatmissbruk.

Förebygga beroende och överkonsumtion av narkotikaklassade läkemedel.

Insatser för att möta behoven hos personer med missbruk och samtidigt psykisk sjukdom.

Samverkan mellan kriminalvård, psykiatri och socialtjänst.

Förstärkt vårdkedja för personer inom LVM-vården


En översyn av missbruks- och beroendevården

Enligt regeringen finns det nu skäl att se över lagstiftningen på området. En ny utredning tillsätts som ska ta ställning till hur kommunernas och landstingens ansvar kan tydliggöras. Utredaren ska även överväga eventuella behov av förändringar i lagstiftningen och ansvarsfördelningen mellan de båda huvudmännen för att säkerställa att personer med missbruk eller beroende får de insatser som han eller hon behöver. Målet är rätt insats från rätt vårdgivare vid rätt tidpunkt.


Läs också:

Handlingsplan för narkotikapolitiken 2006-2010

DN Debatt idag: Missbruksvård ska flyttas bort från kommunerna


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0