Samverkan mot bidragsbedrägerier - Exemplet Västmanland och Skåne

image359


Det fuskas med välfärdssystemens förmåner, i vilken omfattning råder det delade meningar om, men att fusket måste minskas och stramas åt är de flesta överens om. Det handlar om brott mot välfärdssystemen och om hur myndigheterna ska komma åt fusket.


I Västmanland tog Försäkringskassan, åklagare och polis initiativ till diskussioner om anmälningar och bedrägerier mot Försäkringskassan. Samtalen resulterade i det som kallas Västmanlandsmodellen och som innebär att Försäkringskassan, Åklagarmyndigheten och Polisen samverkar och lär av varandra för att effektivisera hanteringen av bidragsbedrägerier.


Rapporten, Samverkan mot bidragsbedrägerier - Exemplet Västmanland och Skåne, är en utvärdering av Västmanlandsmodellen och hur den fungerar i Västmanlands och Skåne län.


Rapporten bygger på djupintervjuer med tjänstemän, analyser av förundersökningar och statistik. Sist i rapporten diskuteras hur Västmanlandsmodellen kan förbättras och eventuellt utvidgas till att inkludera fler utbetalande myndigheter, arbetslöshetskassor och kommuner.


Rapporten har finansierats av Delegationen mot felaktiga utbetalningar (FUT-delegationen). (Rapport nr 2008:6)


Författare
Mattias Friström, Isabel Schoultz, Sandra Åslund, Lars Korsell


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0