Samarbete mellan Sverige och USA om kustbevakning och säkerhetsforskning

Vid försvarsminister Sten Tolgfors möte med chefen för Department of Homeland Security, Michael Chertoff, diskuterades flera angelägna områden där USA och Sverige tillsammans kan stärka sin förmåga att hantera dagens och framtidens hot och risker. Konkreta samarbeten kommer att utvecklas om kustbevakning och säkerhetsforskning.

Vi är överens om att etablera ett närmare samarbete mellan Kustbevakningen i Sverige och US Coast Guard. Ambitionen är att kunna precisera samarbetet i ett Letter of Intent under 2008, säger försvarsminister Sten Tolgfors.

Syftet är kunskaps- och erfarenhetsutbyte myndigheterna emellan, skapa möjligheter för utbildning, träning och växeltjänstgöring, samt att etablera ett tekniskt utbyte där myndigheterna informerar varandra om nya projekt. Det rör även sjölägesbilder. Sverige var i oktober 2007 värd vid bildandet av North Atlantic Coast Guard Forum, där 18 länder på ömse sidor Atlanten enades om ett närmare samarbete mellan ländernas kutsbevakningar. Nu fördjupas också det bilaterala samarbetet.

USA är en viktig internationell samarbetspartner för Sverige och Europa när det gäller säkerhetsforskning. Jag har också sagt till Secretary Chertoff att Sverige kommer att stå värd för en transatlantisk säkerhetsforsknings- konferens under hösten 2009, säger Sten Tolgfors.

Under sitt besök i USA träffade försvarsminister Sten Tolgfors också USAs försvarsminister Robert Gates och vice försvarsminister Gordon England.

Vid mötena diskuterades bilaterala samarbetsfrågor, bland annat ett av de stora och ständigt aktuella hoten - IED, Improvised Explosive Devices - som är ett växande hot vid internationella insatser, inte minst i Afghanistan. De hemmagjorda bomberna är ofta fjärrstyrda. Naturligtvis kan detta även bli en utmaning för Sveriges nationella försvar. USA är världsledande på att möta detta hot och satsar stora resurser.

Vi fördjupar nu samarbetet med USA för att bättre kunna hantera detta växande hot. Det kommer att innehålla utbildning, forskning, materiel och informationsutbyte. Konkret handlar detta om säkerheten för de svenska soldaterna insatta i Afghanistan och andra ställen i världen, säger försvarsminister Sten Tolgfors.


Läs också:

Poliser ska stoppa ungas terrorintresse


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0