Principer för relationen mellan staten och ideella sektorn

Regeringens arbetsgrupp har tillsammans med representanter för den ideella sektorn formulerat gemensamma principer för framtida relationer. Ett förslag till åtgärdsplan och överenskommelse har nu presenterats i dokumentet Förslag till överenskommelse mellan regeringen och idéburna organisationer inom det sociala området.

Dialogen om relationer mellan staten och den ideella sektorn initierades i september 2007 av statsråden Sabuni och Hägglund. Processen har pågått sedan dess och har syftat bland annat till att erkänna de idéburna organisationernas viktiga roll som opinionsbildare, intresseorganisation och utförare av sociala tjänster, att bidra till att utveckla relationen mellan staten och den ideella sektorn samt att bidra till dess oberoende och självständighet.

Frågan om att underlätta en större mångfald av utförare berörs i förslaget. Dessutom betonas vikten av att ideella aktörer samtidigt kan fungera som utförare av tjänster och som röst och opinionsbildare, inte minst för människor i utanförskap.

Nu startar en period då organisationer inom det sociala området kommer att diskutera och lämna synpunkter på förslaget. De ska nu förankra förslaget inom sina organisationer. Ett regeringsbeslut om överenskommelsen förväntas i september 2008.

Nu är den första fasen av dialogen, som har brutit ny mark för de framtida relationerna mellan regeringen och de idéburna organisationerna, avslutad, säger integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni. Processen har präglats av stor ömsesidighet. Jag hoppas att den nu fortsätter i samma anda.

I mitt Sverige är samhället oändligt mycket större än det offentliga. Ideella sektorn utför ett fantastiskt arbete, inte minst inom missbruksvården, sjukvården och äldreomsorgen. Det här arbetet lägger grunden för långsiktig samverkan mellan ideella sektorn och den offentliga sektorn, säger socialminister Göran Hägglund.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0