Öppen psykiatrisk tvångsvård ersätter långa permissioner

Socialutskottet sa idag (22 april) ja till att införa en ny vårdform kallad öppen psykiatrisk tvångsvård. Öppen psykiatrisk tvångsvård ska användas i stället för långa permissioner.

Socialstyrelsen har utvärderat systemet med långvariga permissioner för att förbereda en patient för utskrivning. Man har funnit att långa permissioner används ofta och inte alltid i syfte att vården ska upphöra.

Öppen psykiatrisk tvångsvård ska vara ett mellansteg för patienter som ännu inte kan skrivas ut från tvångsvård men som inte behöver vara på sjukhus. Den här typen av vård ska även kunna användas inom den rättspsykiatriska vården. Chefsöverläkaren ansöker om vården och en förvaltningsdomstol fattar beslut. Till ansökan ska fogas en så kallad samordnad vårdplan.

 Patienten ska liksom under en permission kunna åläggas att följa vissa villkor. Det kan handla om att hålla kontakt med en viss person, att ta vissa mediciner eller att avstå från alkohol och droger.
 
Enligt förslaget ska lagändringarna börja gälla den 1 september 2008.
 
V och mp reserverar sig
Vänsterpartiet och miljöpartiet kan inte se att reformen innebär någon förbättring för den enskilde utan menar att man riskerar en ökning av tvångsmedicinering men också av tvångsvården i tid. Miljöpartiet tycker också att det i dagens lagstiftning borde införas krav på en så kallad samordnad vårdplan. På så sätt skulle en bra utformad vårdplan ligga till grund för villkor i samband med permission.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0