Första granskningen av hem för utsatta barn visar på brister i kvalitén och säkerheten

Utsatta barn och unga i hem för vård eller boende har små möjligheter att påverka den behandling de får. I en del fall har säkerheten brustit och övergrepp har inträffat. Därför behövs rutiner för att förebygga och förhindra övergrepp. Dessutom har 24 skolpliktiga barn blivit utan skolgång.


Det visar, en granskning som Socialstyrelsen och länsstyrelserna har gjort av 156 enskilt och offentligt drivna hem för vård eller boende (HVB) för unga, i en delrapport som presenteras idag.


Länsstyrelserna gör bedömningen att 144 av de 156 granskade hemmen behöver förbättra sig på ett eller flera områden för att öka kvalitén och säkerheten i verksamheten. Även om de flesta bristerna inte har bedömts vara allvarliga.


Granskningen visar att HVB:na framförallt behöver förbättra:
· Barnens möjligheter till delaktighet genom att hänsyn tas till barnens åsikter utifrån ålder och mognad när det gäller hur behandlingen planeras och genomförs. Över hälften av de granskade HVB:n uppfyller inte uppsatt kriterier.


· Säkerheten, genom att ta fram rutiner när det gäller att förebygga och förhindra att barnen under placeringen varken utsätts för sexuella övergrepp eller själva begår sådana.


· Att alla skolpliktiga barn som är placerade i HVB har tillgång till och deltar i skolundervisning utifrån barnets egna förutsättningar. 24 skolpliktiga barn, placerade i mer än tre månader har inte haft tillgång till skola.


· Att ungdomarnas tandhälsa under placeringstiden tillgodoses.


Omfattande tillsyn för första gången

Detta är första gången som en nationell tillsyn genomförs på samma sätt över hela landet med gemensamma bedömningsinstrument i HVB för barn och unga. Länsstyrelserna är operativt ansvariga för tillsynen och samtliga 21 länsstyrelser deltar. Det är också första gången som länsstyrelserna systematiskt frågat ett urval barn om deras bild av HVB:t där de är placerade. Uppskattningsvis 600 barn har lämnat synpunkter till länsstyrelserna. 

Tillsynen av de resterande cirka 260 av ungefär 420 HVB-hem som finns fortsätter under 2008. En slutrapport lämnas till regeringen i januari 2009.


Fakta om HVB

- Det finns ungefär 420 hem för vård eller boende (HVB-hem) för barn och unga i Sverige. I denna rapport har 156 HVB-hem granskats. 19 av dessa är offentligt driva. Uppskattningsvis 600 barn har lämnat synpunkter till länsstyrelserna. Under 2008 ska samtliga verksamheter vara granskade.


- Under 2006 var 5607 barn och unga placerade på HVB i Sverige. Barnen är till största del frivilligt placerade enligt socialtjänstlagen. Drygt en tredjedel är placerade enligt lagen om vård av unga. Den grupp som står för flest placeringar är barn och unga mellan 13 och 17 år. En tredjedel av barnen har tidigare erfarenhet av placering i dygnsvård på HVB eller i familjehem.


- Omsorgsbrist i hemmet är vanligen skälet till att barn placeras före tonåren, medan beteendeproblem (t.ex. kriminalitet) dominerar vid tonårsplaceringar. Andelen med psykiatrisk diagnos ökar.


- Verksamheterna skiljer sig ofta åt, riktar sig till olika målgrupper och erbjuder olika behandlingsmetoder.


- 80 procent av HVB är privat enskild verksamhet. 20 procent drivs av kommunerna.


- Kostnaden per vårddygn 2005 var i genomsnitt 3 370 kr.


Fakta om undersökningen

- Detta är första gången som en social tillsyn genomförs på samma sätt över hela landet med gemensamma bedömningsinstrument. Nytt är också att länsstyrelserna systematiskt frågat ett urval barn om deras bild av behandlingshemmet där de är placerade. Från sju olika källor görs en samlad bedömning: föreståndare, personal, barn och ungdomar, socialtjänst, vårdnadshavare, tjänstemannens iakttagelser och från hemmets dokumentation


- Länsstyrelserna är operativt ansvariga för tillsynen över HVB. Samtliga 21 länsstyrelser deltar i tillsynen som genomförs med gemensamma bedömningsinstrument.


- Granskningen omfattar sex områden: utbildning, hälsa, känslomässiga och sociala behov, rätt till delaktighet, kvalitet och säkerhet.


- Slutredovisning av samtliga HVB kommer i januari 2009.


Tredelat ansvar kring tillsynen

- Socialstyrelsen har tillsyn över socialtjänsten i landet och ska följa samt vidareutveckla socialtjänsten. Till ledning för tillämpning av socialtjänstlagen utfärdar Socialstyrelsen allmänna råd. Socialstyrelsen utfärdade i januari 2004 föreskrift och allmänna råd (SOSFS 2003:20) om hem för vård eller boende.


- Länsstyrelsen lämnar tillstånd för HVB och utövar operativ tillsyn över tillståndspliktiga och offentligt drivna HVB. Om det förekommer något missförhållande i HVB får länsstyrelsen förelägga huvudmannen att avhjälpa dessa. Om missförhållandet är så allvarligt att det föreligger fara för barns liv, hälsa eller personliga säkerhet kan länsstyrelsen förbjuda fortsatt verksamhet.


- Placerande Socialnämnd i kommunen har det yttersta ansvaret för varje enskilt barn. Socialnämnden där en tillståndspliktig verksamhet bedrivs utövar den löpande tillsynen. Nämnden ska underrätta länsstyrelsen om den får kännedom om missförhållanden i verksamheten.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0