Förslag om vårdval i primärvården i hela Sverige

Toivo Heinsoo, utredare i Utredningen om patientens rätt, överlämnade i dag sitt delbetänkande Vårdval i Sverige (SOU 2008:37) till socialminister Göran Hägglund.

Utredningen föreslår att patienten ges rätt att välja vårdgivare genom att det blir obligatoriskt för landstingen att införa vårdvalsystem i primärvården.  För att öka patientens möjligheter att välja mellan olika vårdgivare ges vårdgivare möjlighet att fritt etablera sig. Genom sitt val för patienten resurser till vårdgivaren.

Förslaget innebär att ett grunduppdrag för primärvården fastställs nationellt. Landstingen kan komplettera grunduppdraget utifrån lokala förutsättningar och på så sätt forma regionala vårdvalsystem. Alla vårdgivare som uppfyller ställda krav har rätt att etablera sig. Grunderna i ersättningssystemet ska vara att pengarna följer patientens val. Privata och offentliga vårdgivare behandlas lika. Det är upp till varje landsting att besluta om ersättningens närmare utformning.

Förslaget fokuserar på patientens ställning. Genom rätten till vårdval där ersättningen följer patienternas val förtydligas och förstärks patienternas valmöjligheter. Makten att välja utförare överlämnas från landstinget till patienten. Ett vårdvalsystem med fri etablering ökar möjligheten för fler vårdgivare att etablera sig. Genom att vårdgivaren finansieras genom patientens val är det av avgörande betydelse för vårdgivarna hur patienterna väljer, vilket kan utveckla vårdens kvalitet. Samtidigt lämnar förslaget handlingsutrymme till varje enskilt landsting att utforma systemet efter sina egna förutsättningar och motverkar inte den pågående utvecklingen i landstingen. Förslaget innebär också att systemen kan utvecklas genom att olika vårdvalsystem kan existera parallellt och prövas mot varandra.

Efter det att de regionala vårdvalsystemen varit i kraft en tid och utvärderats kan det finnas anledning att återkomma till frågan om en mer enhetlig nationell reglering bör införas. Utredningens förslag kan mot den bakgrunden ses som ett led i en handlingslinje där regionala system alltmer övergår till ett nationellt enhetligt hälso- och sjukvårdssystem.

I betänkandet föreslås också att bestämmelsen i hälso- och sjukvårdslagen om att den fasta läkarkontakten i primärvården ska vara specialist i allmänmedicin tas bort. I praktiken har lagen inte tillämpats och de faktiska möjligheterna att under överskådlig tid erbjuda alla invånare en fast läkarkontakt genom en specialist inom allmänmedicin är inte realistiska. Därmed riskerar den nuvarande formuleringen enbart att begränsa patientens rätt till en fast läkarkontakt och kan till och med skada primärvårdens trovärdighet. Allmänläkarspecialisten kommer även framöver att vara en central resurs och en nödvändig kompetens i primärvården. Primärvårdens framtida uppgifter ställer också stora krav på en utveckling av olika yrkesgruppers kompetenser.

Utredningen föreslår att Konkurrensverket ska få i uppdrag att följa och utvärdera vårdvalreformen från konkurrens- och konsumentsynpunkt. Vid utgången av år 2009 ska vårdvalsystem i primärvården ha införts i samtliga landsting.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0