Läkarutbildningen byggs ut

Regeringen föreslår i budgetpropositionen för 2008 att läkarutbildningen byggs ut med 330 platser.

Antalet platser nästa år ökar med 60, fördelade på alla de sex universitet som har läkarutbildning. Det blir åtta platser vardera vid Uppsala universitet, Lunds universitet, Göteborgs universitet, Linköpings universitet och Karolinska institutet samt 20 vid Umeå universitet.
Utökningen vid Umeå universitet innebär att det blir möjligt att påbörja en mer decentraliserad form av läkarutbildning, som i större utsträckning än i dag ska ske ute i regionen.

Sverige behöver fler läkare, därför är den här satsningen oerhört viktig. De nya platser vi inrättar innebär att dimensioneringen av läkarutbildningen sedan 2006 utökats med ungefär tio procent, säger högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg.

Svensk sjukvård står inför stora utmaningar. Många läkare kommer att gå i pension de närmaste åren, samtidigt som vi svenskar blir allt äldre  och behovet av vård därmed växer. Att utbilda fler läkare löser inte alla problem, men det är en mycket viktig del i det arbete regeringen nu genomför för att alla ska känna sig trygga i den svenska sjukvården, säger socialminister Göran Hägglund.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0