Ideella sektorn aktör för ökad mångfald

Regeringen har i dag beslutat att starta en dialog om hur relationerna mellan staten och den ideella sektorn kan utvecklas. Peter Örn blir regeringens representant i dialogprocessen.

Dialogen ska ske genom särskilda möten med aktörer för den del av den ideella sektorn som är verksam inom det sociala området. Processen kommer att ledas gemensamt av Integrations- och jämställdhetsdepartementet och Socialdepartementet.

Den ideella sektorn är viktig i ett demokratiskt samhälle inte minst när det gäller människors egen makt att påverka såväl sin vardag som samhället i stort. Dialogen ska underlätta att en betydligt större mångfald av utförare och leverantörer växer fram inom hälso- och sjukvården och omsorgen, säger Nyamko Sabuni.

En överenskommelse ska kunna bli ett ramverk för relationen mellan staten och den ideella sektorn inom det sociala området samt utgå från bådas ömsesidiga beroende och del i samhällsutvecklingen.

Frågeställningar som ska belysas är hur ideella aktörer kan utvecklas som producenter och leverantörer av olika former av service och tjänster till allmänheten. Andra frågor är vilka hinder som finns för att sektorns hela potential inom området ska kunna utvecklas samt i vilken utsträckning och hur staten kan bidra till att hindren undanröjs.

Ytterligare viktiga frågor är hur organisationerna, parallellt med att vara producenter och aktörer på en marknad, ska kunna fortsätta att vara ´röstbärare´ och opinionsbildare, inte minst för människor i utanförskap.

Peter Örn är anställd vid Integrations- och jämställdhetsdepartementet. Han är född 1954 och har bland annat varit verkställande direktör för Sveriges Radio och för Riksteatern samt generalsekreterare för Svenska Röda Korset.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0