Ett starkare rättsväsende för ökad trygghet

Igår presenterade regeringen budgetpropositionen för 2008. I den ställer regeringen under mandatperioden 2007-2010 höga krav på rättsväsendets myndigheter. Det handlar bland annat om att öka den polisiära närvaron, säkerställa en effektiv åklagarverksamhet, värna kvaliteten i den dömande verksamheten, utveckla innehållet i verkställigheten, skapa fler häktes- och anstaltsplatser och stärka brottsofferperspektivet i hela rättskedjan, säger justitiedepartementet i ett pressmeddelande.


2007 satsade regeringen 1,5 miljard kronor på rättsväsendet. I budgetpropositionen för 2008 satsar regeringen ytterligare 495 miljoner kronor på rättsväsendet från och med 2008.


Brottsbekämpning förutsätter att det finns poliser där brott begås och på de tider de begås. Medborgarna behöver se poliser i aktiv, yttre tjänst för att få förtroende verksamheten. För att öka den polisiära synligheten, öka utredningskapaciteten och kapaciteten att förebygga brott behöver Sverige fler poliser. Regeringens mål är att det år 2010 ska finnas 20 000 poliser. Polisen tillförs 415 miljoner kronor från och med 2008.


Förutsättningarna för en ännu effektivare åklagarverksamhet och en hög lagföring är goda. Åklagarmyndigheten ska vidareutveckla brottsbekämpningen bland annat när det gäller brott mot kvinnor och barn samt grov och organiserad brottslighet. Åklagarmyndigheten tillförs 55 miljoner kronor från och med 2008.


Brottsförebyggande rådet tillförs 10 miljoner kronor från och med 2008 för att årligen kunna genomföra Den Nationella Trygghetsundersökningen och The Stockholm Criminology Symposium samt för att ta fram hatbrottsstatistik.


Missade du den presentation av budgetpropositionen som finansminister Anders Borg gjorde vid en presskonferens igår kan du se den enligt något av nedanstående alternativ:

Se presskonferensen i efterhand (Windows Media)

Se presskonferensen i efterhand (Real Media)


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0