Regeringen undertecknar konvention om skydd för barn mot sexuell exploatering och sexuella övergrepp

Regeringen har beslutat att underteckna Europarådets konvention om skydd för barn mot sexuell exploatering och sexuella övergrepp.

Regeringen har 11 oktober beslutat att Sverige ska underteckna Europarådets konvention om skydd för barn mot sexuell exploatering och sexuella övergrepp i samband med att den öppnas för undertecknande.

Konventionens syfte är att förebygga och bekämpa sexuell exploatering av och sexuella övergrepp mot barn, att skydda brottsoffrens rättigheter samt att främja nationellt och internationellt samarbete i frågan.

Konventionen innehåller bl.a. bestämmelser om förebyggande åtgärder, åtgärder om hjälp till och skydd för offer, behandling av sexualbrottsförövare, materiell straffrätt, jurisdiktion, brottsutredning, åtal och andra processrättsliga regler.

Konventionen har ett brett anslag och angriper s.k. grooming och barnsexturism samtidigt som den ställer upp krav på att ett "barnvänligt" synsätt ska genomsyra hela rättsprocessen. Kraven på förlängd preskriptionstid avseende de allvarligaste sexualbrotten är en annan nyhet i konventionen.

Att bekämpa sexuell exploatering av barn och sexuella övergrepp mot barn är ett prioriterat och viktigt arbete för regeringen. Jag välkomnar detta positiva och viktiga steg med samlade åtgärder på europeisk nivå för att på bred front bekämpa sexuell exploatering av barn och sexuella övergrepp, säger Beatrice Ask i en kommentar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0