Polisens arbete mot den organiserade brottsligheten

35181-156
Foto: Kristoffer Thessman

6 av 10 poliser anser inte att Polisen arbetar tillräckligt mycket för att komma åt nyrekryteringen till kriminella nätverk. Det visar en ny undersökning som Exquiro Market Research i intervjuer med 1789 poliser under juni 2007 tagit fram för Polisförbundets räkning.


Ska vi långsiktigt komma åt den grovt organiserade brottsligheten är det nödvändigt att strypa nyrekryteringen till kriminella nätverk. Polisen måste därför synas mer på platser där ungdomar vistas och göra tidiga insatser mot de brottsbenägna ungdomar som utgör en bas för nyrekryteringen, säger Polisförbundets ordförande Jan Karlsen.


Av undersökningen framkommer vidare att var tredje polis inte anser att förutsättningarna att bekämpa den organiserade brottsligheten är acceptabla. Framförallt efterlyser de tillfrågade poliserna tre saker:


Bättre möjlighet att skydda vittnen (anonyma vittnesmål, bättre larm- och kontaktmöjligheter)


Möjlighet att frysa den kriminelles pengar under en pågående utredning


Införandet av gemensamma 'underrättelsebaser' som alla polismyndigheter kommer åt (Sverige har 21 polismyndigheter, var och en med sitt eget register med information om kriminella personer. Samtidigt organiseras brottslingarna över hela Sverige. De har inga gränser som polisen har i form av de 21 polismyndigheterna. Avsaknaden av gemensamma register sätter käppar i hjulet.)


Utöver detta pekar Polisförbundet i rapporten också på behovet av att arbeta mer förebyggande med ungdomar i riskzon. Vidare efterlyser Polisförbundet också att man skapar rutiner för de poliser som utsätts för hot och våld av grovt kriminella brottslingar.


De kriminella organiseras över hela Sverige. Vårt problem idag är att en polismyndighets underrättelseinformation om en kriminell person inte finns tillgänglig när brottslingen senare dyker upp i en annan polismyndighet. Det får inte vara så att polisdatalagen får sätta käppar i hjulet för brottsbekämpningen, säger Jan Karlsen.


Drygt var tredje polis är också kritisk till samarbetet med Skatteverket och Försäkringskassan. Ska vi försvåra för de kriminella måste det finnas en gemensam brottsstrategi, avslutar Karlsen.


Vad kan då regeringen göra? Enligt Polisförbundet handlar det om att:


Utbilda fler poliser som kan arbeta mot den organiserade brottsligheten

  

Satsa på en gedigen grundutbildning och återkommande vidareutbildningar

  

Skapa bättre möjligheter att skydda vittnen genom att de får vittna anonymt samtidigt som man underlättar byte av identitet

  

Att lagstifta så att det blir möjligt att frysa den kriminelles pengar under pågående untredning


Rapporten, Polisens förutsättningar att arbeta mot den grovt organiserade brottsligheten, presenteras i samband med ett seminarium som anordnas av regeringen i Folkets Hus i Malmö idag 10.30-12.00. Hur kan EU användas för en effektiv brottsbekämpning? Har poliserna rätt förutsättningar att bekämpa den organiserade brottsligheten? Det är några av frågeställningarna som ska diskuteras på seminariet som hålls av justitieminister Beatrice Ask och EU-minister Cecilia Malmström.


Du kan läsa Polisförbundets rapport här.


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0