Översyn av straffskalan för mord

Den 29 mars i år tillsatte regeringen en utredning vars huvuduppgift är att överväga och föreslå förändringar av strafflagstiftningen som markerar en skärpt syn på allvarliga våldsbrott. Utredningen antog namnet Straffnivåutredningen.

Regeringen har i dag beslutat tilläggsdirektiv till Straffnivåutredningen. Utredningen ska med förtur i ett delbetänkande se över straffskalan för mord i syfte att skapa utrymme för en mer nyanserad straffmätning och därigenom också en höjd straffnivå för detta brott.

En översyn av straffskalan för mord är av stor principiell betydelse. Frågan är också angelägen för rättstillämpningen med hänsyn till den förnyade aktualitet som den har fått till följd av ett antal nyligen avgjorda mål där påföljden för mord har bestämts till fängelse i tio år. Det finns följaktligen behov av att utreda frågan så snabbt som möjligt. Straffnivåutredningen har därför getts i uppdrag att redovisa sina redan påbörjade överväganden i denna fråga i ett delbetänkande.

Utredningen ska överväga om ett förslag som har diskuterats tidigare, nämligen en utvidgning av straffskalan för mord på så sätt att den skulle omfatta till exempel fängelse i lägst tio och högst sexton år eller på livstid, kan vara en framkomlig väg att uppnå syftet med översynen. Det står också utredningen fritt att överväga andra alternativ, till exempel en höjning av minimistraffet för mord. Det ingår inte i uppdraget att överväga frågan om att avskaffa livstidsstraffet som sådant.

Delbetänkandet om en översyn av straffskalan för mord ska lämnas senast den 30 november 2007. Tiden för redovisning av utredningens uppdrag i övrigt har förlängts till den 31 juli 2008.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0