Bättre skydd för barns rättigheter i Sverige

De senaste åren har det skett tydliga förbättringar i Sverige när det gäller barns rättigheter. Frågor kring barns rättigheter möter större intresse, flera nya lagar ger ökat skydd för utsatta barn och åtgärder som nya familjecentraler och en ungdomsmottagning på Internet ger både barn och föräldrar stöd i viktiga frågor. Det fastslår en rapport om barnkonventionens genomförande i Sverige 2002-2007 som i dagarna har överlämnats till FN:s barnrättskommitté i Geneve.

Det är glädjande att barnens rättigheter får ett allt större utrymme i vårt samhälle. Många barn i vårt land har det oerhört bra, men de finns också de som lever i mycket svåra situationer. Sverige har alla möjligheter att vara ett föregångsland när det gäller att ta tillvara rättigheter för barn och unga, säger socialminister Göran Hägglund.

På flera viktiga områden har barns rättigheter i Sverige förstärkts rent juridiskt. Lagstiftningen kring sexualbrott mot barn och barnpornografi har skärpts, reglerna för ensamkommande flyktingbarn har förbättrats och sedan förra året finns även en lag mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever.

Den nya regeringen har även förstärkt vårdgarantin för barn och unga, inrättat ett utvecklingscentrum för barn och unga som löper risk att drabbas av psykiska problem och tagit initiativ till en virtuell ungdomsmottagning på Internet.

Det är också tydligt att statliga myndigheter, kommuner och landsting idag ger sin personal bättre kunskap om barnkonventionen, och den nyinrättade Barnrättsakademin vid Örebro universitet har fått i uppgift att erbjuda skräddarsydda utbildningar i barnrättsfrågor för berörda yrkesgrupper.

Rapporten pekar även på en del brister. Bland annat bör Sverige göra mer för att förbättra skolresultaten för unga i segregerade områden och att bekämpa den nya teknikens avigsidor som drabbar barn och unga i form av trakasserier och övergrepp som förmedlas via Internet och mobiltelefoni. Även arbetet med att minska det höga antalet tonårsaborter bör förstärkas. Beslutsfattare på olika nivåer i samhället bör också förbättra dialogen med barn och unga.


Läs också:

Sveriges fjärde periodiska rapport till FN:s kommitté för barnets rättigheter om barnkonventionens genomförande under 2002-2007

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0