Ändrade regler om gallring av åtalsunderlåtelse för unga lagöverträdare

Regeringen vill ändra reglerna om gallring av uppgifter i belastningsregistret om åtalsunderlåtelse för unga lagöverträdare och har nu beslutat en proposition med detta innehåll.

Förslaget innebär att en uppgift om åtalsunderlåtelse ska gallras ur belastningsregistret tre år efter beslutet i stället för som i dag tio år efter beslutet. Enligt förslaget ska den nya bestämmelsen även tillämpas på uppgifter som har registrerats i belastningsregistret före ikraftträdandet. Förslaget är tänkt att träda i kraft den 1 april 2008.

Användningen av uppgifter från belastningsregistret har förändrats en hel del de senaste åren. Det är inte ovanligt att blivande arbetsgivare vill se ett utdrag ur registret i samband med ett anställningsförfarande.

Dagens regler om hur länge uppgifter ska finnas kvar i belastningsregistret är inte utformade med hänsyn till hur uppgifterna används i dag. Utformningen av reglerna får olyckliga konsekvenser för många unga som endast gjort sig skyldiga till ett enstaka brott och därefter rättat upp sitt liv. Jag vill ge  unga personer en chans att skapa sig ett bra liv även om de gjort ett enstaka misstag, säger justitieminister Beatrice Ask.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0