Vanligt med knark och dopning bland gymbesökare

Hela 9,4 procent av männen som tränar på gym i Stockholms län har under det senaste året använt narkotika. Det visar en enkätundersökning som STAD-sektionen på Beroendecentrum Stockholm har gjort på uppdrag av Mobilisering mot narkotika.  Andelen är därmed dubbelt så hög som för samma åldersgrupp i hela befolkningen i Stockholms län. Av männen i ålderskategorin 20-49 år är det dessutom fem procent som någon gång har använt anabola steroider.


Resultaten är chockerande och visar på behovet av förebyggande insatser på gymmen, säger Björn Fries, nationell narkotikapolitisk samordnare.


Enkäten om gymbesökarnas drogvanor har besvarats av 675 personer på 15 gym, varav fem finns i Stockholm stad och resten i övriga Stockholms län.  


9,4 procent av männen och ca 2,7 procent av kvinnorna uppger att de har använt narkotika under de senaste 12 månaderna. I åldersgruppen 18-25 år är $andelen 17 procent för männen och 5 procent för kvinnorna. För männen är andelarna som använt narkotika under de senaste 12 månaderna dubbelt så höga som i samma åldrar i befolkningen i Stockholms län. För kvinnorna ligger användningen på ungefär samma nivåer.

Den vanligaste narkotikan bland gymbesökare är hasch och marijuana följt av amfetamin och kokain.

  

Det är mycket angeläget att få svar på frågan om varför gymbesökare använder narkotika mer än andra. Möjligen känner de att de måste ta droger för att orka med ett intensivt och krävande liv, säger Björn Fries.


Studien visar också att 4 procent av männen någon gång använt anabola steroider. Av männen i ålderskategorin 20-49 år är det 5 procent av som någon gång har använt anabola steroider, vilket kan jämföras med 1 procent för samma åldersgrupp bland männen i hela befolkningen.  Omkring 15 procent av männen och 1 procent av kvinnorna har någon gång blivit erbjudna att köpa anabola steroider. I åldersgruppen 18-25 år uppgick andelen till 18 procent för männen och 0,5 procent för kvinnorna. De som uppger att de någon gång har använt anabola steroider tränar oftare än de som inte har använt anabola steroider någon gång.


Redan förra hösten överlämnade jag en handlingsplan mot hormonpreparat till regeringen. Sedan dess har inget hänt. Nu är det hög tid att överge passiviteten och börja agera, säger Björn Fries.


En sammanfattning av enkätundersökningen kan du ladda ner här.


Läs också:

Narkotikasamordnare begär 35 miljoner till insatser mot missbruket av hormonpreparat


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0