Urkunden I Tiden

IT-förfalskningsutredningen (JU 2005:05) har i dag överlämnat sitt betänkande Urkunden I Tiden - en straffrättslig anpassning (SOU 2007:92) till justitieminister Beatrice Ask.

Pia Johansson, den särskilda utredaren, har haft i uppdrag att göra en översyn av de brott i 14 och 15 kap. brottsbalken, som berör urkunder och vissa andra handlingar, i syfte att klarlägga vilka förändringar som kan vara nödvändiga med anledning av utvecklingen och användningen av informationstekniken. Utredningen har också haft i uppdrag att lämna förslag på eventuella lagändringar. I uppdraget har vidare ingått att göra en språklig översyn av de bestämmelser som omfattas av uppdraget för att på sätt åstadkomma en allmän språklig modernisering.

Förslagen i korthet
1. Begreppet urkund behålls som beteckning på de handlingar och märken som kan utgöra förfalskningsobjekt.


2. Urkundsdefinitionen i brottsbalken förtydligas så att det direkt av lagtexten framgår vilka krav som ställs på handlingar och märken för att de ska få urkundsstatus.


3. Urkundsdefinitionen utvidgas till att omfatta vissa elektroniska handlingar där de särskilda förutsättningar som råder i den elektroniska miljön beaktats.


4. Elektroniska handlingar som inte uppnår urkundsstatus straffbeläggs, i vissa angelägna fall, som brukande av falsk elektronisk handling. Bestämmelsen avser att motverka att någon sanningslöst utger t.ex. ett e-postmeddelande för att härröra från angiven utställare i syfte att i en rättslig eller ekonomisk angelägenhet orättmätigt skaffa sig en förmån eller för att undgå en förpliktelse.


5. Manipulationer av tekniska uppteckningar eller andra automatiska registreringar av faktiska förhållanden, t.ex. färdskrivare och trafikövervakningskameror ska inte längre bedömas som urkundsförfalskning utan straffbeläggs särskilt som manipulation av teknisk uppteckning.


6. Straffbestämmelserna som tar sikte på att motverka att någon lämnar osanna uppgifter i urkunder eller andra handlingar anpassas till de fall där uppgifterna lämnas elektroniskt. Detta innebär att de specialstraffrättsliga bestämmelser som införts under senare år, till följd av osäkerheten kring straffbudens tillämplighet i elektronisk miljö, kan upphävas.


7. Upprättande av skenhandlingar, t.ex. fakturor och kvitton straffbeläggs i vissa fall, även om handlingarna i sig inte har urkundsstatus.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0