Svensk buggning kommer värna integriteten

Hemlig rumsavlyssning, även kallat buggning, är metoder som våra poliser länge efterfrågat och som många av våra europeiska grannar sedan länge använder. Äntligen ska det åtgärdas. Tillsammans med allianspartierna har vi dessutom lyckats stärka rättssäkerheten ytterligare jämfört med det vilande förslaget.

Det sade Cecilia Wigström, rättspolitisktalesman (fp) i riksdagsdebatt om hemlig rumsavlyssning och preventiva tvångsmedel.

Det är en mänsklig rättighet att inte bli utsatt för brott. Det är därför Folkpartiet så starkt kämpat för att vi ska få en vässad polis mot den allra grövsta brottsligheten. Tron på att vi lever i ett skyddat hörn av världen utan närvaro av terroristgrupperingar eller av organiserad brottslighet är en villfarelse.

Men den liberala staten ska inte bara skydda människor från brott, utan också se till att medborgare inte får sitt liv kartlagt av staten. När vi därför nu ger polisen skapare verktyg är det med en rad rättsgarantier. Att människor informeras i efterhand om de blivit avlyssnade är ett stort framsteg, tillsammans med det absoluta förbudet mot att bugga medieredaktion och den nya Säkerhets- och integritetskydsnämnden som ska granska polisens verksamhet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0