Ropen skalla - ADHD-medicin åt alla...eller?

Efter att Läkemedelsverket förklarat att man vill ge alla läkare rätt att skriva ut narkotikaklassad adhd-medicin efter årsskiftet, tar nu Läkaresällskapet, Folkhälsoinstitutet och Svenska föreningen för barn- och ungdomspsykiatri bladet från munnen och utfärdar en varning för att ett sådant system kan komma att missbrukas.


I sitt remissvar till Läkemedelsverket säger Läkaresällskapet bland annat att En helt fri förskrivningsrätt av metylfenidat bör emellertid, om möjligt, undvikas mot bakgrund av missbruksrisken.


Folkhälsoinstitutet säger i sitt remissvar bland annat att Statens folkhälsoinstitut anser att det finns en betydande risk för överförskrivning av dessa centralstimulerande läkemedel dels genom förskrivning som inte grundar sig på vetenskap och beprövad erfarenhet dels genom en möjlig indikationsglidning till fel grupper. Detta medför en risk för ett ökat missbruk.


Jag utgår från att sista ordet knappast är sagt om Läkemedelsverkets förslag om ett upphävande av Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2002:7) om förordnande av narkotikaklassade läkemedel för behandling av ADHD hos barn och ungdomar. Ny forskning förefaller också ifrågasätta värdet av en långsiktig förskrivning av centralstimulerande medel.


Läs också:

Förskrivning av adhd-medel kan släppas helt fri nästa år

Droger mot ADHD inte effektivt i ett långsiktigt perspektiv

'Delay' in ADHD children's brains

Drugs for ADHD 'not the answer'


Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0