Om 'medicinsk' cannabis i Nederländerna

I onsdags meddelade Nederländernas hälsovårdsminister Ab Klink att han vill fortsätta experimentet med tillgång av cannabis för forskningsändamål i ytterligare fem år . Syftet är att se om det finns någon möjlighet att på hemmaplan utveckla en cannabisbaserad medicin. Förra året började också ett företag i Nederländerna arbetet med att ta fram en cannabisbaserad medicin. En sådan medicin, Sativex, utvecklad av det brittiska bolaget GW Pharmaceutical finns redan så det återstår att se vad forskarna i Nederländerna har i kikaren.


Redan 2003 gavs läkare i Nederländerna möjlighet att förskriva cannabis från det regeringskontrollerade 'förrådet' av narkotikan för behandling av kronisk smärta, illamående och nedsatt aptit hos cancer-, HIV- och MS-patienter.


Så kallad 'medicinsk' cannabis är med all rätt en kontroversiell fråga. GW Pharmaceutical har med sin under-tungan-spray försökt avvärja kritiken genom en eliminering av berusningseffekten, vilket gjort att den andra falangen av de 'medicinska' cannabisanhängarna, dvs de som inte vill se någon berusningsminskande 'förädling' av den cannabis som ska användas som medicin, inte är överförtjusta i Sativex.


I ett brev till parlamentets andra kammare, daterat 28 november 2005, konstaterade dåvarande hälsovårdsministern Hoogervorst att den legala försäljningen av medicinsk cannabis på apotek till stor del hade misslyckats. Han sa att en politik som tillåter medicinsk försäljning [av cannabis] bara kunde vara effektiv om en officiell cannabisbaserad medicin registrerades. Hoogervorst sa att han hade för avsikt att avsluta experimentet om läkemedelsindustrin misslyckas med att utveckla en sådan medicin inom ett år. Med Ab Klinks förslag får 'medicinsk' cannabis i Nederländerna en respit på ytterligare fem år.


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0