Obligatoriska minimistraff för narkotikabrott

Igår introducerade Kanadas federala regering genom justitieministern Rob Nicholson ny lagstiftning som innebär kraftfulla åtgärder mot den narkotikarelaterade brottsligheten och införande av minimistraff för narkotikabrott.


De som tillverkar och säljer narkotika och som hotar säkerheten i våra samhällen måste vara beredda på strängare straff. Det är därför vår regering nu föreslår införandet av obligatoriska minimistraff för grova narkotikabrott som är en del av organiserad kriminalitet, innehåller våldsutövning eller riktar sig till ungdomar, sa Nicholson igår.


De föreslagna tilläggen till den kanadensiska narkotikalagstiftningen (CDSA - Controlled Drugs and Substances Act) garanterar att vissa grova narkotikabrott medför obligatoriska minimistraff. För närvarande finns inga sådana straff i CDSA.


De föreslagna tilläggen innebär:


Ett ettårigt minimistraff (fängelse) för försäljning av narkotika som marijuana när det sker för ändamål kopplad till organiserad brottslighet eller när vapen eller våld finns med i bilden;


Ett tvåårigt minimistraff (fängelse) för försäljning av narkotika som kokain, heroin eller metamfetamin till ungdomar, eller vid försäljning av sådan narkotika i närheten av en skola eller inom ett område som ofta besöks av ungdomar;


Ett tvåårigt minimistraff (fängelse) för den som driver en stor marijuanaodling (minst 500 plantor);


Maxstraffet för produktion av cannabis ökas från sju till fjorton års fängelse;


Strängare straff införs för illegal handel med GHB och flunitrazepam

  

Genom att introducera de här förändringarna lämnar vi ett klart budskap: om du säljer eller producerar narkotika får du betala med att tillbringa tid i fängelse, sa Nicholson.


Den föreslagna, nya lagstiftningen ger också en domstol möjlighet att inte använda sig av minimistraffet under förutsättning att den som begått brottet slutför ett program beslutat av en DTC (Drug Treatment Court).


De föreslagna lagändringarna ska ses som en del av Kanadas nya nationella antidrog-strategi, som presenterades av landets premiärminister Stephen Harper förra månaden.


Läs också (bakgrundsmaterial):

Proposed New Mandatory Sentences for Serious Drug Offences Schedule 1 drugs

National Anti-Drug Strategy


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0