Narkotikastatistik för 2006

Brå rapporterar att ökningen av personer lagförda för narkotikabrott fortsätter. Lagföringarna för narkotikabrott har nästan fördubblats de senaste tio åren. Ungdomar 18-20 år är den åldersgrupp som lagförs mest i förhållande till gruppens storlek i befolkningen.


Varje år publicerar Brottsförebyggande rådet (Brå) rapporten Narkotikastatistik. I rapporten redovisas uppgifter om personer lagförda för narkotikabrott. Statistiken över narkotikabrott påverkas av tullens och polisens insatser. Ju fler framgångsrika insatser, desto fler upptäckta narkotikabrott och personer som lagförs. Därför ger rapporten om personer lagförda för narkotikabrott inte i första hand en faktisk bild av narkotikabrottslighetens omfattning eller utveckling, men rapporten beskriver ändå brottslighetens struktur, till exempel när det gäller vilka preparat som är vanliga eller strafftidens längd.

Flest lagförs för bruk och innehav av narkotika
År 2006 lagfördes 22 100 personer för narkotikabrott, en ökning med 15 procent jämfört med år 2005. Det vanligaste är att lagföras för eget bruk eller innehav av narkotika. Smuggling eller överlåtelse av narkotika är däremot ovanligare. Under perioden 1997 till 2006 har andelen lagförda för eget bruk ökat från 35 till 54 procent. Andelen lagförda för innehav har däremot minskat från 38 till 29 procent.

Bruk av narkotika vanligast bland ungdomar
Ungdomar mellan 18-20 år är den åldersgrupp som har flest narkotikalagföringar i förhållande till gruppens storlek i befolkningen. Ungdomar mellan 15-17 år är den åldersgrupp som har lägst antal narkotikalagföringar. Ungdomar lagförs framför allt för eget bruk av narkotika.

Den genomsnittliga fängelsetiden har ökat
Fler än hälften av dem som lagförs får böter, antingen genom dom eller genom strafföreläggande. Nästan 14 procent döms till fängelse.
Den genomsnittliga fängelsetiden för narkotikabrott fortsätter att öka, från i genomsnitt 16 månader år 1997 till 19 månader år 2006. Det är framför allt den genomsnittliga fängelsetiden för innehav i kombination med överlåtelse och narkotikasmuggling som har ökat.

Cannabis och amfetamin de vanligaste drogerna
De preparat som oftast förekommer i lagföringarna är cannabis och amfetamin. Cannabis figurerade i 36 procent av fallen och amfetamin i 33 procent. Cannabis var också det vanligaste preparatet bland ungdomar som lagfördes år 2006. Mer än hälften av ungdomarna lagfördes för narkotikabrott där preparatet var cannabis. Amfetamin i sin tur är vanligast bland personer över 50 år.
Kokain syns också allt mer bland lagföringarna medan ecstasy minskar. Men båda dessa preparat är dock relativt ovanliga bland personer som lagförs för narkotikabrott.

Andelen kvinnor oförändrad de senaste tio åren
Det är betydligt färre kvinnor än män som lagförs för narkotikabrott. Andelen lagförda kvinnor var 15 procent år 2006. Den andelen har varit i stort sett oförändrad under de senaste 10 åren.

(Lagförd: Begreppet lagförd innebär förenklat i statistiken att någon har förklarats skyldig till brott. I kategorin lagförda ingår personer som dömts i domstol, som fått strafföreläggande eller meddelats åtalsunderlåtelse.)


Du kan ladda ner rapporten Narkotikastatistik 2006, som ger en bild av andelen personer som lagförts för narkotikabrott uppdelat på preparat, mängd, gärning samt gärningsmannens kön, ålder och regionala hemvist, här.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0