Medieredaktioner ska inte få avlyssnas

Justitieutskottet föreslår att det ska bli absolut förbjudet att avlyssna medieredaktioner. Detta ska stå i lagen om hemlig rumsavlyssning som nu har behandlats igen efter ett års vila. Ändringen ska ytterligare stärka rättssäkerheten.

Lagförslagen som nu tas upp på nytt innebär att hemlig rumsavlyssning införs som ett nytt hemligt tvångsmedel för att bekämpa brott. Flera begränsningar garanterar rättssäkerheten: bara vissa samtal och platser får avlyssnas, ansökan om att få tillstånd till avlyssning kan prövas av domstol och tillstånden är tidsbegränsade. Personer som har utsatts för hemlig avlyssning ska underrättas om detta och en särskild myndighet övervakar verksamheten. Lagen ska dessutom bara gälla i tre år och sedan utvärderas.

Viktigt att värna meddelarskyddet
Enligt propositionen skulle det finnas en möjlighet att bugga medieredaktioner om det finns särskild anledning att anta att det bedrivs allvarlig brottslig verksamhet där. Justitieutskottet är medvetet om risken att grovt kriminella kan utnyttja ett absolut förbud men tycker ändå att det är så viktigt att värna meddelarskyddet att det inte under några förhållanden ska vara möjligt att bugga medieredaktioner.

Utskottet föreslår att lagarna börjar gälla den 1 januari 2008.

Oppositionen reserverar sig
Vänsterpartiet och Miljöpartiet är helt emot förslaget om hemlig rumsavlyssning. Enligt deras mening är behovet av och effektiviteten i tvångsmedlet inte belagda.

Socialdemokraterna är för förslaget men anser att det är en felaktig slutsats att meddelarfriheten hotas om det ges möjligheter att avlyssna medieredaktioner. Undantas medieredaktioner finns det risk att grova brottslingar kan försöka undgå avlyssning genom att starta en tidning.

För mer information: Lars Franzén, föredragande i justitieutskottet, telefon 08-786 42 25.

Dag för debatt och beslut: Onsdagen den 14 november. Debatten sänds via webb-tv.

Dokument
Justitieutskottets betänkande 2007/08:JuU3 Vilande förslag om hemlig rumsavlyssning m.m.

Regeringens proposition 2005/06:177 Åtgärder för att förhindra vissa särskilt allvarliga brott

Regeringens proposition 2005/06:178 Hemlig rumsavlyssning

Regeringens proposition 2006/07:133 Ytterligare rättssäkerhetsgarantier vid användandet av hemliga tvångsmedel


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0