Lagring av trafikuppgifter för brottsbekämpning

Trafikuppgiftsutredningen har i dag överlämnat betänkandet Lagring av trafikuppgifter för brottsbekämpning (SOU 2007:76) till justitieminister Beatrice Ask.

Utredningen har haft i uppdrag att föreslå hur Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/24/EG om lagring av trafikuppgifter ska genomföras i svensk rätt. Avsikten med direktivet är att försäkra att trafikuppgifter som avser fast och mobil telefoni, Internetåtkomst, e-post och Internettelefoni finns lagrade hos operatörerna för att kunna lämnas ut till polis och åklagare när det finns misstankar om allvarlig brottslighet.

Trafikuppgifterna ger svar på frågor om vem som kommunicerade med vem, när och var det skedde och vilken typ av kommunikationslösning som användes. Innehållet i en kommunikation, t.ex. ett telefonsamtal eller e-postmeddelande, får inte avslöjas för myndigheterna.

Utredningen föreslår att trafikuppgifterna ska lagras i ett år hos operatörerna. Förslaget innebär också att operatörerna inte ska få använda trafikuppgifterna för egna syften och måste utplåna uppgifterna omedelbart efter den ettåriga lagringstiden.

Till skydd för enskildas integritet föreslår utredningen bl.a. att operatörerna ska genomföra olika tekniska och organisatoriska åtgärder för att minska risken för att trafikuppgifter används eller sprids på ett felaktigt sätt. Post- och telestyrelsen ska enligt förslaget ha tillsyn över operatörernas verksamhet.

Enligt utredningen bör operatörerna stå för kostnaderna för lagringen medan myndigheterna ska ersätta operatörerna när uppgifter lämnas ut i enskilda ärenden, t.ex. efter beslut om hemlig teleövervakning.

Utredningen bedömer att förslagen kan träda i kraft den 1 januari 2009.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0