För övrigt anser jag...

Att den politiske redaktören Ola Tedin i Ystads Allehanda har helt rätt när han säger att En stad eller ett samhälle där pressen inte vågar skriva, vittnen inte vågar vittna, brottsoffren inte vågar anmäla gör att polisen inte kan ingripa. Det vore en mardröm för alla som lever i ett öppet och demokratiskt samhälle.


Att justitieministerns initiativ att samla representanter för polisen, SÄPO, Åklagarmyndigheten, Tullen, Kustbevakningen, Ekobrottsmyndigheten, Kriminalvården, Brottsförebyggande rådet, Migrationsverket, Socialstyrelsen, Försäkringskassan och Sveriges kommuner och landsting för att diskutera en omfattande mobilisering mot gängkriminaliteten är lovvärt, och det blir ännu mer lovvärt om mötet ger resultat, som effektiviserar operativa insatser mot gängkriminaliteten. Ord är som bekant billiga, handling kostar.


Att det bör uppmärksammas att Hassela Gotland firar 25-årsjubileum idag tillsammans med 900 gäster.


Torgny Peterson


Kommentarer
Postat av: Mats Eriksson

Inför ett riktigt vittnesskydd

Brottsmisstänkta ungdomar begär helt enkelt ut sin akt från socialtjänsten. I akten kan det stå ord för ord vad namngivna personer berättat för polisen. Polisen är ålagd att skicka information och utredningar om brottsmisstänkta ungdomar till sociala myndigheter. Läs vidare om detta här: 275214&lpos=rubrik1267210" rel="nofollow">http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=1267210&lid=senasteNytt275214&lpos=rubrik1267210



Ser man generellt på frågan, så skulle kampen mot brottslighet underlättas om Sverige införde ett riktigt vittnesskydd, något som idag inte existerar i praktiken! Idag tvingas vittnen sitta öga mot öga i en rättssal med de åtalade och deras vänner (exempelvis HA och Bandidos och liknande organisationer), rättegångshandlingar offentliga, vilket gör att brottslingar kan begära ut vittnens uppgifter och därefter t ex lämna dessa vidare till någon torped med en anteckning i kanten om hur personerna skall "straffas" enligt den kriminella världens "lagar"! Man kan t om lägga ut vittnesuppgifterna helt lagligt via Internet för hela världens beskådan, det som är mest makabert i sammanhanget är att man även kan, helt lagligt, lägga ut bilder på mordoffer, från förundersökningsprotokoll t ex, som varnande exempel för eventuella framtida vittnen!

Vi kan väl konstatera att bara en idiot, alternativt en person som vaggats in i en falsk trygghetskänsla eller någon som tröttnat på livet vittnar under nämnda omständigheter, eftersom man då faktiskt gör det med både sitt eget och närståendes liv och hälsa som insats!

Det vore rimligt att man i Sverige skyddar vittnen, istället för som idag helt och hållet lämna ut identitet och uppgifter! Man kan faktiskt enkelt göra det möjligt att vittna anonymt, vilket man delvis kan göra redan i exempelvis Norge! Norges modell är att vittnet sitter i ett annat rum och vittnar via högtalare. Det sistnämnda kombinerat med obligatorisk röstförvrängning skulle ge vittnen en chans och framför allt skulle det ge vittnen till rättegångar, vittnen som idag väljer livet och hälsan istället. Idag är det ofta så att folk vägrar vittna, man vågar inte helt enkelt inte av naturliga skäl, för vem vill dö eller hamna på sjukhus eller se sina nära och kära göra det!

Dock finns i Sverige idag en möjlighet att få en ny identitet, men detta är efter man helt vidöppet vittnat! Detta är ett naturligtvis ett alternativ för den som redan lever under dödshot innan! Men hur många är beredda att helt och hållet bryta upp med sitt liv för att påbörja ett nytt liv om man slipper detta genom att inte vittna alls!?



Vill man bekämpa brottsligheten måste man snarast se till att folk kan vittna med minimal risk för liv och hälsa! Idag gör man inget annat än att pratar skit, om civilkurage, ett civilkurage som leder till att vittnen riskerar livet!



MvhME/Mats Eriksson



2008-10-05 @ 18:16:11
URL: http://droginformation.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0