Effektivt 'tatueringsarbete'

ATF Augusta
    Foto: ATF (Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives)

Diskussioner om hur svensk polis och andra myndigheter på bästa sätt ska kunna bekämpa den organiserade gängbrottsligheten pågår som bäst och justitieministern har kallat representanter för polisen, SÄPO, Åklagarmyndigheten, Tullen, Kustbevakningen, Ekobrottsmyndigheten, Kriminalvården, Brottsförebyggande rådet, Migrationsverket, Socialstyrelsen, Försäkringskassan och Sveriges kommuner och landsting till ett möte för att diskutera en omfattande mobilisering mot gängkriminaliteten.


Inför en sådan diskussion om metoder återges här en intressant historia från Augusta i Georgia (USA) om effektivt myndighetsarbete mot organiserad gängbrottslighet där 48 personer nu åtalats efter en omfattande polisoperation.


14 november meddelade åklagare Edmund A. Booth Jr. att 48 personer nu åtalats för totalt 124 brott, i första hand vapen- och narkotikabrott.


Åtalen är resultatet av en hemlig polisoperation som pågått under 16 månader på tatueringsstudion 'Colur Tyme' på Tobacco Road i Hephzibah, Georgia. Sheriffen Ronald Strength och Richmond County Sheriff's Office påbörjade arbetet sommaren 2006 och efter ett par månader anslöt sig ATF (The Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives) till operationen, vilket också medförde ökad tillgång till såväl personella som andra resurser.


'Undercover'-agenter och poliser 'arbetade' på tatueringsstudion som ägare och anställda, som utgav sig för att vara intresserade av att köpa illegala vapen och narkotika från kriminella. Poliserna började omgående  skapa kontakter med flera misstänkta, flera av dom gängmedlemmar, och köpte narkotika, stulna bilar och vapen av dom.


Genom det effektiva polisarbetet etablerade poliserna kontakter med medlemmar av flera lokala gäng som Georgia Deadly Boys Gang (alias 23'rd), Only with True Thus (alias O-Dub), Glen Hills Boys Gang, Uptown Boys/Farington Gangster Thugs och The Meadowbrook Clique. Gängen är i de flesta fall lokala gäng från de centrala och södra delarna av Augusta.


Under polisoperationen köpte hemliga agenter och poliser  mer än 330 vapen, inklusive handeldvapen, gevär, hagelgevär, avsågade hagelgevär och också narkotika och stulna bilar.


Flera av vapnen har bevisligen använts vid våldsbrott eller stulits under bostadsinbrott eller vid inbrott hos licensierade vapenhandlare. Den efterföljande undersökningen har också visat att en del av de som sålde vapnen i den fejkade tatueringsstudion var kriminella som tidigare dömts för våldsbrott, misshandel, rån, stölder, narkotikabrott och vapenbrott.


I ett uttalande säger Vanessa L. McLemore, s´chef för ATF:s avdelning i Atlanta att ATF förblir obevekligt i sina ansträngningar att minska våldsbrotten och få bort sådana här kriminella gäng. Idag stärker vi budskapet att vi har nolltolerans när det gäller beväpnat gängvåld och den knarkhandel som göder sådant våld.


Åklagaren Daniel J. Craig säger i ett uttalande, Genom att använda de hittills bäst utvecklade sofistikerade metoderna har vi tagit kontrollen över dussintals kriminella som trodde att dom kunde terrorisera vårt samhälle. Vi kommer inte ett ge upp förrän siste man är dömd.


Vilken tauteringsstudio går du till och är du riktigt säker på vem som 'äger' den?


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0