Droger mot ADHD inte effektivt i ett långsiktigt perspektiv

Av en stor studie av 600 barn med ADHD, The Multimodal Treatment Study of Children with ADHD, framgår att medicinering mot ADHD inte är allena saliggörande.


BBC rapporterar att Ritalin och Concerta efter tre år inte ger bättre resultat än terapi och också att påstådda fördelar med medicinering är överdrivna.


1999 rapporterades att medicinering efter ett år fungerade bättre än beteendeterapi. Författarna till den senaste rapporten menar att resultaten från 1999 resulterade i en kraftig ökning i förskrivning av mediciner.


En av medförfattarna till rapporten, professor William Pelham från universitetet I Buffalo säger till BBC, Jag tror att vi överdrev den välgörande inverkan av medicinering I den första studien. Vi trodde att barn som fick medicinering under längre tid skulle få bättre resultat. Men så var inte fallet. Och dessutom fanns det inga välgörande effekter - inga alls.


Du kan läsa mer om uppföljningsstudien, 3-Year Follow-up of the NIMH MTA Study, i J Am Acad Child Adolesc Psychiatry, 2007 Aug; 46(8):989-1002


Mer om detta kommer i brittisk TV ikväll. Har du tillgång till BBC One sänds ikväll (12 november) 21.30 (svensk tid) programmet What Next for Craig?

  

Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0