Diskotek och restauranger tar upp kampen mot narkotika

Tekla
Mindre narkotika åt folket, hälsar narkotikahunden Tekla

I Danmark intensifierar nu restauranger och diskotek arbetet mot narkotika genom egna kontroller av gästerna - bland annat genom kontroll av pupillstorlek, toalettsitsar insmorda med cykelolja för att försvåra för kokainmissbrukare och narkotikahundsök.  


I Horsens har flera nöjesställen gått samman i en gemensam policy som innebär att den som påträffats med narkotika på något av diskoteken som ingår i samarbetet portas från de övriga ställena också. Benedikte Antonsens, som är initiativtagare till modellen i Horsens säger till danska TV2, På det här viset stressar vi dom som försöker att använda narkotika i nattlivet. Och langarna kan inte heller känna sig säkra. Vi vill helt enkelt inte acceptera någon sorts narkotika i nattlivet.


Det var på diskoteket Broen i Århus man började med narkotikahundsök och användningen av narkotikahundar har sedan spridit sig till städer på hela Jylland.


På ett diskotek i Viborg pågår ett försök med elektronisk registrering av gästerna - ett försök som nu väntar på godkännande av det danska Registertilsynet. Tanken med systemet är att man på sikt ska kunna mota 'Knark-Olle' i grind på alla de ställen som ansluter sig till systemet.


Du kan läsa mer om innovativa sätt i Danmark för att bekämpa narkotika i utelivet här.


Nöjesetablissemang i Sverige har kanske en del att hämta från Danmark.


Ett lovvärt initiativ har tagits av klubbarrangörer och discjockeys i Göteborg som gått ihop i föreningen Klubbar Mot Knark för att klargöra sin inställning till narkotika, dvs ingen narkotika på klubbarna. 


Jag talade för en stund sedan med en av initiativtagarna till Klubbar Mot Knark, Fredrik Nyberg, som berättade att ytterligare tre klubbar i Göteborg nu anslutit sig till verksamheten och att man också för diskussioner med klubbar i Stockholm som visat intresse.


Läs också:

Klubbarrangörer och discjockeys agerar mot narkotika


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0