Sverige deltar i FN-möte om terrorism

Den 17-18 maj deltar Sverige i ett FN-möte om internationell terrorismbekämpning. Mötet som äger rum i Wien arrangeras av FN och Österrike. Syftet med mötet är diskutera hur man ska gå vidare för att förverkliga den FN-strategi mot terrorism som antogs i september 2006.

I samband med mötet ger Sverige ett stöd om fyra miljoner kronor till FN:s organ mot brott och narkotika (UNODC), och dess terrorismbekämpningsgren (TPB). Denna gren har till uppgift att stödja länders ansträngningar att införliva internationella konventioner mot terrorism i deras nationella lagstiftning.

Sverige bidrar såväl bilateralt som multilateralt i detta arbete, och lägger särskild vikt på att stärka polis- och rättsväsendens kapacitet att bekämpa terrorism inom ramen för de mänskliga rättigheterna, särskilt i länder med svaga rättssystem.

United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) stödjer medlemsländernas ansträngningar att uppfylla sina åtaganden i enlighet med FN:s strategi för terrorismbekämpning.

UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime) arbetar mot vad man kallar un-civil behaviour. Största delen av organisationens arbete och budget går till arbetet mot narkotika. De övriga delarna av FN-organet arbetar mot människohandel, korruption, och terrorism. Sverige är efter Italien näst största bidragsgivaren, med ett årsbidrag till UNODC på totalt 85 milj kronor för 2007.

UNODC:s Terrorist Prevention Branch (TPB) har funnits sedan 2002 och har  huvudsakligen i uppgift att leverera stöd till FN:s medlemsländer i form av juridisk konsultation i syfte att stärka länders egen förmåga att förebygga terrorism. Sverige har tidigare gett särskilt stöd till TPB. Ett första svenskt stöd om 3,5 miljoner kronor gavs 2005. Stödet för 2006 uppgick till 6 miljoner kronor.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0