Storskalig knarkhantering

Igår avslutades den 25:e IDEC-konferensen (International Drug Enforcement Conference), med deltagare från 84 länder, i Madrid i Spanien.

Danmark och numera också Sverige är medlemmar. Norge deltog för första gången också i den här konferensen. 

Konferensen, där deltagande är by invitation only, har som huvudmål att ge deltagarna möjlighet att utbyta drogrelaterad information och diskutera strategier för att ingripa mot internationella knarkhandlare. 

För att i någon mån försöka få en bredare allmänhet att förstå omfattningen av den globala knarkhandeln kan följande information från konferensen om den globala knarkhanteringen vara av intresse: 

*
I mars gjordes det största enskilda beslaget någonsin i världen av kontanter från kinesiska förmedlare av prekursorer för framställning av amfetamin. Beslaget av kontanter uppgick till motsvarande 1,5 miljarder svenska kronor, tillräckligt för att producera över 70 ton metamfetamin. 

*
Nigerianska smugglingsorganisationer etablerar nu verksamhet för att köpa heroin i Afghanistan. Heroinet transporteras sedan ut från Aghanistan, via Dubai, till östra Afrika och sedan västerut därifrån. 

*
Mexikanare letar efter möjligheter att köpa nödvändiga kemikalier i Belgien. De sökte efter en tillverkare i Bryssel som varje månad hade kapacitet att förse dom med 20 miljoner tabletter pseudoefedrin; de fick tag i en som bara(!) kunde förse dom med två miljoner. 

*
Det finns idag så många kokainsmugglare från Ghana, Guinea och Nigeria som etablerar sig i Luxemburg, vilket resulterat i att antalet fängelseplatser inte räcker till. 

*
Colombianska kokainsmugglare har etablerat täckföretag i Guinea-Bissau 

*
För bara några veckor sedan greps medlemmarna i en kinesisk organisation, som tillverkade Ecstasy (MDMA) i ett laboratorium som dom startat i Nederländerna, varifrån dom transporterade den tillverkade narkotikan till Filippinerna.  

*
Australien upplever en ökning av antalet vietnamesiska och kinesiska kriminella grupperingar som tar in kokain från Kina och Kanada. 

Några aktuella konsekvenser av den omfattande narkotikahandeln: 

*
Tillgången på kokain i Europa ökar dramatiskt. Så beslagtog t ex portugisisk polis förra året 34 ton kokain, vilket är nästan dubbelt så mycket som föregående år. Kokainbeslagen på flygplatsen i Bryssel har mer än fördubblats under ett år. 2006 beslagtogs 543 kilo där. 

*  
Narkotikahandlarna föredrar euro som valuta. I Sydamerika noteras ett överflöd av eurosedlar. Enligt amerikanska FinCEN (United States Financial Intelligence Unit) så kom nio av tio av de resenärer som införde motsvarande 15,3 miljarder kronor inte från Europa med sina eurosedlar. De kom från Latinamerika.  

Goda nyheter under senare tid


*
Knarkbaronen Francisco Javier Arellano-Felix har gripits 

*
Cali-kartellen är utrotad 

*
För sex månader sedan greps en nigeriansk penningkurir då han var på väg ombord på ett flygplan i Amsterdam med destination Ghana. Han hade med sig över sju miljoner euro. 

*
I samband med en kontrollerad leverans i januari som omfattande 2,7 ton pseudoefedrin-tabletter beslagtogs ytterligare 6,7 ton pseudoefedrin i Kongo. 

*
För fyra månader sedan utlämnades tio storhandlare i narkotikabranschen från Mexico till USA. 

*
För lite mer än två månader sedan gjordes ett rekordbeslag av kokain, 21 ton, utanför Panamas kust. 

Den långsiktiga kampen mot narkotika fortsätter! 

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0