Regeringen förstärker tillsynen inom psykiatrin

Regeringen har beslutat om en förstärkning av tillsynen inom psykiatrin. Patient och rättssäkerheten måste stärkas. Vi vet att tillsynen inte varit tillräcklig. Anmälningarna från såväl vårdgivare som från patienter och anhöriga ökar. Personer som söker eller befinner sig inom psykiatrin kan ofta vara väldigt utsatta, varför det blir extra viktigt att vården ges korrekt och både är kvalitativ och säker. Vi behöver därför bli bättre på att ta tillvara och lära av den kunskap och den erfarenhet som tillsynsverksamheten kan bidra med.

Det säger Göran Hägglund med anledning av att regeringen uppdrar åt Socialstyrelsen att stärka tillsynen över den psykiatriska hälso- och sjukvården.

För 2007 utbetalas 6,45 miljoner kronor. För 2008 är motsvarande siffra 13,5 och för 2009 utbetalas 13,9 miljoner. Förslaget har även lyfts i slutbetänkandet Ambition och ansvar av den nationella psykiatrisamordnaren.

Brister i tillsynen har identifierats bland annat när det gällt patienter som på grund av bristande sjukdomsinsikt inte vill ta emot frivillig vård men som inte heller uppfyller villkoren för tvångsvård. Det finns även stora behov av att stärka tillsynen inom tvångsvård, där patienter upplever att de felbehandlats och fråntagits all integritet. Tvångsvårdslagstiftningen är detaljerad och inte alltid helt lätt att tolka. Därför är det viktigt att Socialstyrelsen kan vara en hjälp i arbetet att göra patientsäkerhetsbestämmelserna tydliga.

Psykiatrin behöver också bli bättre på att möta, ta hand om och riskbedöma patienter som överväger att ta sina liv. Vi behöver bättre uppmärksamma självmord som inträffar i samband med, eller i anslutning till hälso- och sjukvårdsinsatser.

Psykiatrin har under många år varit väldigt eftersatt. Behoven är väldigt stora, både vad gäller organisatoriska förändringar och ekonomiska satsningar. Regeringen har aviserat att vi under de kommande åren på ett särskilt sätt vill lyfta satsningar på den psykiatriska hälso- och sjukvården. Det innebär förstås också ett ökat behov av en förstärkt tillsyn.

Förutom en förstärkning av tillsynen har Socialstyrelsen också fått i uppdrag att lämna en rapport till regeringen när det gäller användning av otillåtna tvångsåtgärder inom den psykiatriska tvångsvården, samt föreslå åtgärder för att komma tillrätta med situationen. Det uppdraget ska redovisas senast den 31 oktober 2008.

Kommentarer
Postat av: Lisalill

Psykitrivården kan på vissa avdelningar, liknas för något jag saknar ord för, katastrof, men...
Enligt patientnämden, när det gäller bemötandet så räknas detta som mjukvara eftersom ord står mot ord.
MJUKVARA HUR PSYKPATIENTEN BEMÖTS???
Blev rekomenderad att skicka ett brev direkt till förvaltningschefen och även ta med tidigare händelser.
Har ännu inte blivit av, vet inte hur jag formulerar mig så det blir läst, och...
Vem lyssnar på psykpatienten?
M.V.H./ Lisalill

2007-05-08 @ 20:31:49
URL: http://www.lisalill.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0