Ett förstärkt samarbete med frivilligorganisationerna

Som brukligt under Valborgsmässohelgen har vi sett ett utbrett ungdomsfylleri. Många barn och ungdomar har druckit sig berusade för första gången och tyvärr kryper alkoholdebuten allt längre ner i åldrarna. All erfarenhet visar att i hem där barn bjuds på alkohol, och där föräldrarna har tron att man kan vänja unga vid en måttlig konsumtion där ökar också ungdomsdrickandet. I familjer där man medvetet avstår från att bjuda sina barn så förskjuts också alkoholdebuten uppåt i åldrarna. Och ju senare alkoholdebut, desto mindre drickande totalt sett.

Inom några veckor ser många unga fram mot examen och studentfirande. Och vi vet att det är det andra tillfället på året då många unga återigen tar till flaskan tyvärr. Som ansvariga statsråd för social- och folkhälsopolitiken har vi också ett ansvar för att föra en politik för att minska de problem som följer i alkoholens spår. Följande åtgärder anser vi vara prioriterade:

Myndigheter och lagstiftning kan aldrig ensamma vinna kampen mot droger. Vi behöver en mobilisering från det civila samhället för att få en förändring till stånd. Det handlar om vad föräldrar, föräldraföreningar, nykterhetsorganisationer, samfund, idrottsrörelsen och andra gör. Om dessa och andra inom frivilligsverige sänder ett gemensamt budskap och samarbetar med skola, sociala myndigheter, socialtjänst och polis - då kan en negativ trend vändas. Regeringens ambition är att stärka villkoren för den ideella sektorn i vårt land.

Sverige har ett bra och utbyggt föräldrastöd genom bland annat barnavårdscentraler och mödravård. Men sedan upphör möjligheterna för föräldrar att enkelt och på eget initiativ kunna få rådgivning och stöd i sin viktiga roll som föräldrar. När en situation har spårat ur och socialtjänsten och polisen kopplas in så finns ju hjälp att få. Men då har utvecklingen ofta gått så långt att det innebär genomgripande förändringar för familjerna. Vi vill därför bygga upp ett tillgängligt stöd som på föräldrarnas eget initiativ och närhelst de önskar ska kunna bistå med råd och hjälp. Någon att fråga. Någon att bara ringa när man inte vet hur man ska göra. Många föräldrar saknar numera den närhet till släkt och övrig familj som fanns naturligt förr.

Sverige ska fortsätta att driva en restriktiv alkoholpolitik - också inom EU. Länder som har en annan tradition föreslår ibland förändringar av handel och samarbete som kan försvåra för Sverige att upprätthålla den modell som utvecklats i Norden. Denna restriktiva linje ska fullföljas också för de världshandelsförhandlingar som pågår inom ramen för WTO.

Alkoholen har stor betydelse för förkortad livslängd, sjukdomar och olycksfall. Ungefär var femte sjukhussäng på våra akutsjukhus och närmare hälften av vårdplatserna inom den psykiatriska sjukhusvården upptas av personer med alkoholrelaterade sjukdomar. Minst 200 000 barn i Sverige lever med föräldrar som har missbruksproblem. Vården och socialtjänsten tyngs av effekterna av alkoholen. Det måste därför bli lättare att på ett enkelt sätt få svar på frågor om alkoholmissbruk hos primärvården. Tyvärr visar en undersökning att läkare och sjusköterskor inte uppfattar sig kunniga nog att ge råd om alkohol. Vi ska därför se till att stärka primärvårdens roll för individens förutsättningar att leva sunt. Rökavvänjning erbjuds nu på många vårdcentraler runt om i landet. Det borde bli lika enkelt att fråga om hjälp mot alkoholmissbruk.

Regeringen har ökat resurserna till det alkohol- och drogförebyggande arbetet. Varje år under tiden 2008 till 2010 avsätts 260 miljoner kr. Det behövs ett fortsatt arbete främst genom kommuner och landsting. Men utan en uppställning och ett engagemang från landets föräldrar och tusentals frivilligorganisationer kommer vi inte framåt. Engagemanget som krävs finns, det vet vi. Nu gäller det att vi tillsammans gör vad vi förmår.

Göran Hägglund, Socialminister
Maria Larsson, Äldre- och folkhälsominister

(Artikel i Världen idag 16 maj 2007)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0