Domarskola ska inrättas i Jönköping

Den 21 maj antog Domstolsverket direktivet till ett projekt inom Sveriges Domstolar, som ska utreda förutsättningarna för en särskild skola för ordinarie domare, baserad i Jönköping. Projektet har bland annat i uppgift att undersöka vilka kunskaper och färdigheter som är strategiskt viktiga och behöver säkras i samband med att nyutnämnda domare tillträder.  

Inom några år kommer så många som en tredjedel av landets domare att gå i pension, samtidigt som det sker en snabb utveckling av både teknik, arbetssätt och organisation i den dömande verksamheten. 

Dagens utbildning är inte tillräckligt flexibel för att klara det
, säger huvudprojektledaren Staffan Levén, lagman vid Hovrätten för Västra Sverige.

För att klara alla nyrekryteringar måste fler med olika juridiska bakgrunder bli domare än vad som är fallet idag, då de allra flesta nyutnämnda ordinarie domare har genomgått den så kallade domarbanan, där man stegvis meriterar sig på olika anställningar inom domstolsväsendet.  

Systemet med domarbana garanterar att våra domare har lång erfarenhet av verksamheten på domstol, men det skapar också en viss tröghet när rekryteringsbehoven blir större. Dessutom kan det ha gått ganska lång tid sedan en nyutnämnd domare senast själv satt i rättssalen - och kunskap är en färskvara
, säger Staffan Levén. 

Efter utnämning får domaren en grundutbildning redan nu, men inte så omfattande och anpassad efter den enskilde domarens behov, som Domarskolan är tänkt att ge. Domarbanan ska finnas kvar, men även med annan yrkesbakgrund ska man kunna bli domare. 

Därför är det viktigt att först reda ut vilken kompetens och vilka kunskaper som bör vara obligatoriska för en nyutnämnd ordinarie domare. Det är också viktigt att kunna erbjuda dessa kunskaper på ett högkvalitativt och likvärdigt sätt till alla
, säger Thomas Rolén, generaldirektör för Domstolsverket och initiativtagare till projektet. 

Flera av de främsta experterna på olika sakområden, inom den svenska domarkåren, kommer att engageras till den särskilda kompetensgrupp som inom ramen för projektet ska utreda vad Domarskolans utbildning bör innehålla. 

Att placera Domarskolan i Jönköping ser Thomas Rolén som högst naturligt:Jönköping ligger mitt i domstols-Sverige. Där finns också tingsrätt, hovrätt, kammarrätt och länsrätt och tillgång till både lokaler och den teknik som krävs. Dessutom ligger Domstolsverket i Jönköping, vilket inte minst ger de nyutnämnda domarna en unik möjlighet att bekanta sig med den framtida teknik som utvecklas vid Domstolsverket och ännu inte finns någon annanstans. 

Projektet ska slutredovisas den 31 december i år.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0