Skärpta krav för utvisning av rättspsykiatriskt dömda

- Regeringen har beslutat om en ändring i den lagstiftning som reglerar utvisning av personer som genomgår rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Vi har tyvärr sett tragiska fall där personer har utvisats efter en mycket kort vårdtid och därefter fortsatt att begå grova brott och övergrepp. Med detta beslut hoppas vi kunna täppa till hålet i lagstiftningen, säger socialminister Göran Hägglund (kd).

Nuvarande lagstiftning innebär att det vid utvisning av rättspsykiatrins patienter endast tagits hänsyn till om personen i fråga klarar transporten. Ingen hänsyn har tagits till risken för återfall i allvarlig brottslighet. Detta har illustrerats i flera uppmärksammade fall av grov våldsbrottslighet under senare år.

I det nya lagförslaget utvidgas chefsöverläkarens ansvar för bedömning i samband med utvisning av personer som genomgår rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Chefsöverläkaren ska inte bara bedöma om personens tillstånd tillåter att utvisningen verkställs, utan även bedöma om det finns risk för att patienten återfaller i brottslighet som är av allvarligt slag. För att ett beslut om utvisning ska få verkställas måste båda dessa förutsättningar vara uppfyllda.

Kommentarer
Postat av: Jimmy Nyberg

Bra ändring. Psykiskt sjuka personer skall inte bara uvisas hur som helst. Har man slagit fast att de är sjuka vid eventuella brott så skall man få hjälp med det själsliga, den gärning man blivit dömd för har ju begåtts utav en väldigt sjuk person. Värt att komma ihåg är också hur mycket det har minskat med platser för psykiskt sjuka. För ca 20 år sedan fanns det 20000 platser, idag finns det ca 5000 platser i landet. Allt berodde på att man skulle bo i eget hem och få vård på så sätt.Resultatet av detta får man läsa om dagligen i tidningen genom alla tragiska händelser. Det behövs rejält med pengar för att göra psykvården bättre. Det måste få kosta när det handlar om psykoser, borderline(personlighetsstörning)och Neuros.

2007-03-07 @ 17:53:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0