Proposition om genomförande av EG-direktiv om offer för människohandel

Regeringen överlämnar i dag den 8 mars 2007 en proposition till riksdagen om genomförandet av EG-direktivet om offer för människohandel.

Regeringens förslag innebär att nuvarande bestämmelse i utlänningslagen som gör det möjligt att bevilja tidsbegränsat uppehållstillstånd för utländska målsägande och vittnen justeras.

Ett uppehållstillstånd som ges till en utlänning som medverkar i förundersökning och huvudförhandling i brottmål skall enligt förslaget gälla i minst sex månader. Dessförinnan skall ett särskilt uppehållstillstånd om 30 dagar kunna beviljas om personen behöver betänketid för att återhämta sig och ta ställning till om han eller hon vill samarbeta med de brottsutredande myndigheterna.

De som beviljas tidsbegränsat uppehållstillstånd skall ha tillgång till samma hälso- och sjukvård och socialt bistånd som personer bosatta i Sverige.

En särskild utredning har bland annat fått i uppdrag att analysera om nuvarande bestämmelser i utlänningslagen om permanent uppehållstillstånd behöver kompletteras.  Frågan om permanenta uppehållstillstånd till målsägande som fallit offer för människohandel behandlas därmed inte i denna proposition.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0